Cruisetrafiek komt traag op gang in Vlaamse havens

In Antwerpen meerde midden augustus de Europa van Hapag-Lloyd Cruises af als eerste zeecruiseschip na de coronapandemie. De Europa vaart momenteel in Noord-Europa en bezoekt Antwerpen nog een tweede maal op 2 oktober tijdens haar herpositioneringscruise tussen Hamburg en Mallorca. Als alles volgens plan verloopt verwacht de Scheldestad dit najaar daarnaast enkele aanlopen van Phoenix Reisen en Fred. Olsen Cruise Lines.

Ook in Zeebrugge vielen de cruiseaanlopen volledig stil. Daar zijn dit najaar enkele aanlopen van AIDA Cruises gepland. Het gaat zowel om minitrips als de Metropolenroute tussen Hamburg, Rotterdam, Zeebrugge, Le Havre en Southampton. De rederij is van plan die medio november te hervatten waarbij de AIDAprima bijna elke woensdag de Vlaamse kusthaven zal bezoeken. Traditioneel leggen Britse rederijen tijdens de eindejaarperiode Christmas Shopping-minicruises naar België en Nederland. Ook hier hoopt Zeebrugge een graantje mee te pikken.

Uit onze rondvraag blijkt dat de schepen bij het overwegen van een aanloop ook contact opnemen met de organisatoren van excursies. Dit laat enerzijds toe te achterhalen of er voldoende bezoekmogelijkheden zijn voor de passagiers, maar anderzijds ook of de maatschappij bij een aanloop in ons land georganiseerde uitstappen kan verkopen en bijgevolg extra inkomsten genereren.

© foto Hapag-Lloyd Cruises

Klik hier voor meer nieuws