Cruiseschepen verhuizen naar tijdelijke kades in Venetië

De Italiaanse overheid heeft een aantal nieuwe, tijdelijke, aanmeerkades aangeduid voor de cruiseschepen die Venetië bezoeken. Deze maatregel volgt op de beslissing om de cruises te weren uit het centrum van de Dogenstad. Volgens het besluit kunnen alleen nog rivierschepen en kleinere zeeschepen met een brutotonnenmaat onder de 25.000 GT door het Giudeccakanaal varen om de Venezia Terminal Passeggeri te bereiken. Daarom moesten de autoriteiten een tijdelijke oplossing uitwerken in afwachting van een definitieve beslissing over de bouw van een nieuwe cruise-infrastructuur.

Het gros van de cruiseschepen verhuist naar vrachtterminals op het vasteland nabij Marghera. De Italiaanse autoriteiten hebben hierover al afspraken gemaakt met de Venice Ro-Port MoS Terminal in Fuscina die wordt gebruikt door vracht- en ferryschepen en de containerterminal Vecon PSA Venezia. De volgende dagen zullen aan deze lijst nog twee terminals worden toegevoegd. De keuze van aanlegplaats hangt af van beschikbaarheid, het type van schip en andere aspecten met betrekking tot de veiligheid. Vanaf dit weekend zullen de eerste cruiseschepen deze vrachtterminals gebruiken. Op weg naar deze kades mogen de vaartuigen ook niet langer door het centrum cruisen en moeten ze via het kanaal Malamocco-Marghera rond de stad varen.

De huidige regeling geldt alleen voor de rest van 2021. De volgende maanden zullen de autoriteiten bekijken welke regelingen voor 2022 kunnen worden afgesproken en een definitieve langetermijnoplossing uitwerken. Het bannen van de cruiseschepen uit het centrum van Venetië lag al lang op tafel. Er zijn het afgelopen decennium diverse opties naar voor geschoven van een nieuwe cruiseterminal in Marghera tot zelfs een drijvende infrastructuur buiten de lagune van waaruit pendelschepen de passagiers naar het centrum vervoeren. Een aantal van de opties omvatten tevens het uitdiepen van vaargeulen.

Volgens de North Adriatic Sea Port Authority waren de huidige beslissingen noodzakelijk om de cruisesector, het toerisme en de tewerkstelling in de haven van Venetië veilig te stellen. Dit najaar wil het havenbestuur in overleg met alle betrokken instanties knopen doorhakken om de cruisesector een duurzame toekomst te geven in Venetië.

Klik hier voor meer nieuws