Istanbul en Kusadasi zijn klaar om cruiseschepen te ontvangen

Istanbul is helemaal klaar om opnieuw cruiseschepen te ontvangen en hoopt later deze maand als een van de eerste vaartuigen de Eurodam van Holland America Line te mogen verwelkomen. Dat zal gebeuren in de nieuwe Galataport. De cruisehaven werd de jongste jaren volledig vernieuwd. Galataport Istanbul omvat vandaag niet alleen een cruiseterminal die 3 schepen en 15.000 bezoekers kan accommoderen, maar ook een museum voor moderne kunsten, horecazaken, winkels en kantoren. Volgend jaar komt daar nog het vijfsterrenhotel The Peninsula Istanbul bij. Galataport wil het nieuwe kloppende hart van de stad worden. Aan de upgrading van de historische haven op het knooppunt van de Bosphorus en de Gouden Hoorn hing een prijskaartje van ruim anderhalf miljard euro.

Galataport hoopt vanaf volgend jaar opnieuw het cijfer van anderhalf miljoen cruisepassagiers per jaar te halen. Voor dit najaar staan al meer dan twintig aanlopen op het programma. Op dit ogenblik zijn er wel nog restricties voor het cruiseverkeer tussen Griekenland en Turkije. Samen met MedCruise lobbyt Galataport Istanbul Cruise Ship Terminal bij de Griekse overheid om zo snel mogelijk alle belemmeringen op te heffen.

Donderdag verwelkomde ook Kusadasi haar eerste cruiseschip na een onderbreking van anderhalf jaar. De primeur was voor de voormalige Saga Sapphire die nu vaart voor de Turkse rederij Selectum Blu Cruises. Blue Sapphire werd met honneurs ontvangen in Ege Port Kusadasi, eigendom van de Global Ports Holding  De Turkse haven is tijdens een normaal seizoen een van de drukste cruisebestemmingen in de oostelijke Middellandse Zee en de uitvalsbasis voor een bezoek aan Efeze. 

© rendering Galataport Istanbul

Klik hier voor meer nieuws