MS Fridtjof Nansen gedoopt met ijs

Hurtigruten Expeditions heeft in Longyearbyen op Spitsbergen dinsdagavond haar tweede batterijhybride schip MS Fridtjof Nansen gedoopt. De rederij schreef op die manier geschiedenis met de meest noordelijke naamgevingsceremonie voor een passagiersschip op de locatie waar het expeditiecruisen in 1896 begon. Om het eeuwenoude Svalbard-erfgoed te eren, is de Fridtjof Nansen ook het eerste cruiseschip dat ooit in Longyearbyen is geregistreerd. Meters van het expeditieschip zijn de milieuactivisten Hilde Fålun Strøm en Sunniva Sørby.

Tijdens de plechtigheid werd geen traditionele fles champagne, maar een stuk ijs tegen de romp gebroken. Dat gebeurde eerder al met de MS Roald Amundsen, toen het zusterschip in 2019 als eerste vaartuig ooit op Antarctica werd gedoopt. Door de champagne te vervangen door een klomp ijs zet Hurtigruten Expeditions een ritueel voort dat werd geïntroduceerd door de poolheld Roald Amundsen zelf.

Daniel Skjeldam, CEO van de Hurtigruten Group: “We zijn verheugd om meer dan 125 jaar ontdekkingsreizen en avontuurlijke reizen te vieren op de plaats waar het allemaal begon. We zouden niet trotser kunnen zijn op het erkennen van deze belangrijke mijlpaal door dit technische wonder te dopen op de plek waar onze oprichter Richard With pionierde met moderne expeditiecruises.”

Hurtigruten noemt de Fridtjof Nansen de belichaming van meer dan 125 jaar exploratie-erfgoed. Asta Lassesen, CEO Hurtigruten Expeditions: “Haar kleine formaat in combinatie met een versterkte romp en groene technologie stelt haar in staat om wateren te verkennen waar maar weinig andere schepen kunnen komen. Door wetenschappers op elke cruise te ontvangen, en met het Nansen Science Center aan boord als het kloppend hart van het schip, zullen gasten, wetenschappers en bemanningen samen een dieper begrip creëren van de gebieden die wij verkennen.”

De Fridtjof Nansen en de Roald Amundsen behoren tot de groenste en meest geavanceerde cruiseschepen in de wereld. Ze bieden plaats aan 530 passagiers en 500 passagiers in Antarctica waar beide schepen deze winter varen. Bekijk foto’s van de Fridtjof Nansen op https://parezcruisecommunications.com/2021/09/15/fridtjof-nansen/

© foto Espen Mills – Hurtigruten

Klik hier voor meer nieuws