MSC Cruises: tevreden over zomer, vragen bij winter

MSC Cruises blikt tevreden terug op de zomer 2021. Dit blijkt uit een eerste balans die Patrick Pourbaix, directeur België, Luxemburg en Frankrijk opmaakte tijdens een online persconferentie. Op dit ogenblik varen al 10 van de 19 schepen van de cruiserederij opnieuw uit in de Middellandse Zee, Noord-Europa, het Verenigd Koninkrijk (op dit ogenblik alleen voor de Britten) en Florida (exclusief voor de Amerikaanse markt). Het aantal passagiers lag op 40 procent van een normaal zomerseizoen. Dit betekent dat de gemiddelde bezettingsgraad van de schepen op quasi hetzelfde cijfer lag als voor de coronacrisis.

De heropening van Marseille als inscheephaven op 1 juli had een heel positieve invloed op het aantal Belgische en Franse gasten. Pourbaix: “Op onze twee schepen die de Zuid-Franse haven aanliepen scheepten tot 2.000 passagiers per week in. Dat waren er zelfs meer dan de voorbije jaren. Ik schrijf dit positieve resultaat toe aan de terugkeer van onze trouwe gasten en het aantrekken van nieuwe klanten die er vertrouwen in hebben dat een cruise onder de heel strikte protocollen een veilige manier van reizen is.”

Voor het winterseizoen 2021-2022 klonk Pourbaix minder optimistisch. De Middellandse Zee en de Verenigde Arabische Emiraten boeken goed. MSC Cruises heeft trouwens beslist het vaarschema met de MSC Virtuosa in de Arabische Golf aan te passen met een extra dag in Dubai. Op die manier krijgen de gasten de mogelijkheid om de Expo Dubai te bezoeken. De Verenigde Arabische Emiraten hebben zich de jongste jaren geprofileerd als een winterzonbestemming. De emiraten staan bovendien op de derde plaats in de wereldranglijst van best gevaccineerde landen. Ook dat gevoel van veiligheid draagt bij tot het succes van de regio.

Voor de Caraïben is er minder duidelijkheid. Pourbaix: “De Antillen hebben lang gedacht te kunnen ontsnappen aan het covidvirus, maar moeten nu met de varianten de prijs betalen. Tot voor kort was nog maar 15 procent van de bevolking in Guadeloupe en Martinique gevaccineerd. We merken nu een acceleratie van de inentingen, maar de 50 procent die tegen eind september wordt verwacht, is onvoldoende om veilig te kunnen opereren. Hopelijk keert het tij, want het wegvallen van de cruiseschepen en de toeristen zal deze winter anders dramatische gevolgen hebben voor de inwoners van deze eilanden. Wij staan in alle geval klaar om de afvaarten te hervatten. In de Verenigde Staten zijn wij vragende partij om opnieuw Europeanen te mogen ontvangen. De beslissing hierover ligt bij de Amerikaanse gezondheidsdiensten (CDC) die hopelijk vanaf november de grenzen weer openzet.”

Nieuw deze winter (zoals u donderdag al kon lezen op parezcruisecommunications.com) zijn de Rode Zee en Saoedi-Arabië. Op minder dan 6 uur vliegen biedt deze regio een nieuw alternatief voor wie de winterzon wil opzoeken. De weekcruise met de MSC Bellissima biedt een mooie combinatie van cultuur en ontspanning met bezoeken aan Petra, Luxor en AlUla aangevuld met strand- en duikbestemmingen in de Rode Zee. Patrick Pourbaix noemt de regio een stukje Caraïben dicht bij Europa.

Een covid-vaccinatie is op dit ogenblik niet verplicht bij MSC Cruises. Dit betekent dat gasten alleen aan land kunnen als ze deelnemen aan een door het schip georganiseerde excursie. MSC Cruises onderzoekt wel om het protocol aan te passen zodat, wie volledig is gevaccineerd, toch individueel het schip kan verlaten. Pourbaix kondigde ook aan dat een volledige vaccinatie deze winter verplicht wordt op de afvaarten in de Caraïben/Antillen en Dubai waar groepsuitstappen bijvoorbeeld niet mogelijk zijn voor bezoeken aan de Expo Dubai.

© foto MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws