We kunnen weer cruisen in de Caraïben

De cruise-industrie reageert positief op de beslissing van de Amerikaanse regering om vanaf november weer gevaccineerde reizigers uit Europa en andere continenten toe te laten. De Cruise Lines International Association (CLIA) zegt in een eerste reactie dat haar rederijen ernaar uitkijken om reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk terug te verwelkomen in de Verenigde Staten, maar wijst er tegelijk op dat zij de volksgezondheid voorop blijven stellen.

De cruisepassagiers maken een belangrijk onderdeel uit van de internationale bezoekers aan de VS. In 2019 reisden op basis van CLIA-gegevens circa 2,5 miljoen internationale bezoekers naar Amerika om een cruisereis te maken in de Caraïben, Alaska, de Amerikaanse west- en oostkust. Dit komt neer op 18 procent van alle inschepingen. Hiervan kwamen er 930.000 uit Europa.

De organisatie berekende verder dat de internationale cruisepassagiers op jaarbasis circa 9,7 miljard USD spenderen in de VS. Het gaat in de eerste plaats om de cruise zelf, maar daarnaast geven deze bezoekers ook miljarden dollars uit aan transport, hotelovernachtingen, shopping en andere zaken. Op die manier zijn ze goed voor bijna 60.000 Amerikaanse jobs.

Om naar de Verenigde Staten te reizen moeten de internationale reizigers volledig gevaccineerd zijn. Ze moeten niet alleen een vaccinatiebewijs tonen, maar ook nog een negatieve Covid 19-test voorleggen, afgenomen uiterlijk 72 uur voor de aankomst in de VS. De Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention (CDC) moet nog een lijst publiceren met de geaccepteerde vaccins. Op dit ogenblik is AstraZeneca in Amerika nog niet erkend. Europa heeft er de voorbije maanden al op aangedrongen om naast Pfizer-BionNTech, Moderna en Johnson & Johnson/Janssen ook AstraZeneca te aanvaarden. Deze onderhandelingen zijn nog niet rond. Daarnaast is er nog geen duidelijkheid over de inreisvoorwaarden waaraan kinderen, die op dit ogenblik nog niet kunnen worden ingeënt, moeten voldoen.

© foto Port Everglades

Klik hier voor meer nieuws