Vraag naar cruises herpakt en nieuwkomers ontdekken cruisevakanties

De covid-pandemie heeft de cruise-industrie in een ongeziene crisis gestort, maar de sector is niet bij de pakken blijven zitten. Ze heeft gezondheidsprotocollen uitgewerkt die elke andere branche in het toerisme overtreffen. Op die manier heeft ze het vertrouwen in de cruisevakanties hersteld. De rederijen zien niet alleen de vertrouwde klanten terugkeren, maar ook nieuwkomers een cruisevakantie boeken. Die beschouwen een cruise als een veilige vakantieformule. Dit stelden Arnold Donald (CEO Carnival Corporation), Richard Fain (CEO Royal Caribbean Group), Pierfrancesco Vago (MSC Cruises) en Kelly Craighead (CEO Cruise Lines International Association) dinsdag op de Seatrade Cruise Global in Miami.

Volgens CLIA vaart op dit ogenblik al 57 procent van de scheepscapaciteit opnieuw uit. Tegen eind dit jaar verwacht de beroepsorganisatie dat 220 zeeschepen en 80 procent van de capaciteit opnieuw operationeel is. Richard Fain (Royal Caribbean) voorspelt dat de voornaamste markten tegen eind dit jaar weer op volle capaciteit draaien. De belangrijkste marketingtool is volgens Arnold Donald (Carnival Corp) de mond-aan-mondreclame. “Mensen die de voorbije maanden op cruise zijn vertrokken, beleefden de tijd van hun leven. Ze voelden zich veilig en comfortabel aan boord van de schepen. Die boodschap dragen ze uit.” Fain voegde eraan toe dat de gastentevredenheid nooit zo hoog lag. “We gingen ervan uit dat vooral de ervaren cruisers het herstel zouden aanwakkeren. Vandaag zien we dat onze strikte protocollen en innovatie nieuwelingen aantrekken.”

Tijdens het panelgesprek ging ook heel wat aandacht uit naar de duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid van de sector. Kelly Craighead (CLIA) benadrukte dat de rederijen miljarden dollars hebben uitgegeven aan installaties om hun uitlaatgassen te reinigen, energie te besparen, water te zuiveren, afval te recycleren en plastic voor eenmalig gebruik te bannen. Ze rusten hun schepen uit om in de havens te kunnen overschakelen op walstroom en bouwen schepen die varen op milieuvriendelijker brandstoffen zoals vloeibaar aardgas (LNG), biofuels en elektrische stroom (batterijen).

Pierfrancesco Vago (MSC Cruises) vraagt de overheden om hun steentje bij te dragen in de decarbonisering. Zonder hun bijdrage kan de cruisesector nooit de objectieven van de EU Green Deal halen. Zo moeten de havens bijvoorbeeld uitgerust worden met installaties om schepen te laten overschakelen op het elektriciteitsnet en de vaartuigen te kunnen bevoorraden met LNG of biobrandstoffen. Hij pleitte namens CLIA ook voor een grotere dialoog met de overheden. Vandaag worden te vaak milieunormen en restricties opgelegd die niet haalbaar zijn omdat de technologieën nog in volle ontwikkeling zijn of de uitrustingen aan landzijde ontbreken.

Seatrade Cruise Global is het belangrijkste cruise-evenement in de wereld. Het event vindt normaal in het voorjaar plaats. Door de coronapandemie moest de uitgave 2020 worden afgelast en de 35ste editie, gepland voor april van dit jaar worden uitgesteld tot het najaar. Gasten kunnen het congres en de beurs zowel ‘in person’ bijwonen in het Miami Beach Convention Center als  virtueel voor de cruiseprofessionals van over de hele wereld die op dit ogenblik niet naar Florida kunnen afreizen. Vanaf volgend jaar hervat de cruisehoogmis haar vaste schema met de volgende editie gepland van 25 tot 28 april 2022.

© foto’s Seatrade Cruise Global – Informa

Klik hier voor meer nieuws