Prinses Margriet wordt doopvrouw ms Rotterdam

De Nederlandse prinses Margriet doopt volgend voorjaar de Rotterdam VII. Dat heeft Holland America Line bekendgemaakt op de eerste aanloop van haar nieuwste vlaggenschip in Rotterdam. Het schip wordt deze dagen uitgebreid voorgesteld aan de reisindustrie en de media vooraleer het aanstaande woensdag de eerste klanten verwelkomt op de trans-Atlantische overtocht tussen Amsterdam en Fort Lauderdale. Klik hier voor foto’s van het schip.

Met de benoeming van prinses Margriet zet Holland America Line een rijke traditie voort die begon in 1929 toen prins Hendrik de Statendam III te water liet. Sindsdien hebben leden van de Nederlandse koninklijke familie door de jaren heen nog eens 11 schepen van Holland America Line te water gelaten, onder wie prinses Margriet die de Prinsendam (1972), Nieuw Amsterdam II (1983), Rotterdam VI (1997) en Oosterdam (2003) doopte.

“We zijn blij en dankbaar dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opnieuw zal optreden als doopvrouwe van de Rotterdam, waarmee we een lange traditie met de koninklijke familie verderzetten”, zei Gus Antorcha, President van Holland America Line. “We eren daarmee de historische band met Nederland en de stad Rotterdam waar de geweldige geschiedenis van Holland America Line allemaal is begonnen.”

Leden van de Nederlandse koninklijke familie die doopvrouw zijn geweest, zijn onder meer koningin Máxima, die in 2016 de Koningsdam en in 2010 de Nieuw Amsterdam doopte. Toenmalig koningin Beatrix was in 2008 doopvrouwe van de Eurodam. Rotterdam V werd in 1958 door koningin Juliana te water gelaten. Toenmalig prinses Beatrix doopte de Statendam IV in 1957 en prinses Margriet deed dat in 1960. Nieuw Amsterdam II werd in 1937 door koningin Wilhelmina te water gelaten.

De nieuwe Rotterdam arriveerde afgelopen donderdag in Rotterdam en werd er vrijdag plechtig onthaald. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in het World Stage Theater in aanwezigheid van onder meer Holland America Line President Gus Antorcha, Vice President International Sales Nico Bleichrodt, kapitein Werner Timmers en de officieren van de nieuwe Rotterdam, de burgemeester van Rotterdam en Mai Elmar, Executive Director Cruise Port Rotterdam en madrina van het schip. Zij had namelijk de eer om vorig jaar op de Italiaanse werf de munten voor het goed geluk onder de voormast van het nieuwe HAL-schip te mogen plaatsen.

Bijzonder detail: de voorstelling van de Rotterdam VII gebeurde exact op dezelfde dag dat Holland America Line’s eerste schip, dat ook Rotterdam heette, voor het eerst van Nederland naar New York voer. Dat gebeurde op 15 oktober 1872, vrijdag precies 149 jaar geleden dus. Op 15 oktober 2022 organiseert HAL trouwens een jubileum-oversteek naar New York en Fort Lauderdale met haar nieuwste Rotterdam naar aanleiding van het 150- jarig jubileum van de rederij.

© foto’s Holland America Line en Rebekka Mell

Klik hier voor meer nieuws