Guadeloupe en Martinique zeker tot begin 2022 dicht voor cruiseschepen

Cruiseschepen kunnen zeker tot 15 januari 2022 niet afmeren in Guadeloupe en Martinique. Dat heeft het Comité France Maritime in overleg met de regering en CLIA Frankrijk bekendgemaakt. De heropening van de Franse Antillen stond al langer ter discussie door de Covid-besmettingen en de lage vaccinatiegraad. Eerder was 15 november vooropgesteld voor de heropening. De aangepaste datum is een zware klap voor de lokale economie en de handelaars die grotendeels afhankelijk zijn van het toerisme en de aanlopen van de cruiseschepen.

Als gevolg van de beslissing moeten heel wat cruiserederijen hun vaarschema’s in het Caraïbisch gebied aanpassen. Volgens de Franse media hadden Seabourn, Silversea, Princess, TUI Cruises, Holland America Line, Star Clippers, Oceania Cruises, AIDA, Ponant en Marella deze winter transits gepland in Martinique en Guadeloupe. Of de rederijen hun vaarschema’s na 15 januari opnieuw zullen herschikken is zeer de vraag. Ook CLIA France blijft voorzichtig en rekent eerder op een terugkeer van de cruise-activiteiten tijdens het winterseizoen 2022-2023.

Costa Cruises en MSC Cruises gebruiken Pointe-à-Pitre en Fort-de-France ook als inscheephavens voor hun cruises in de Antillen. Beide maatschappijen hadden de voorbije maanden al hun twijfels uitgesproken over het komende winterseizoen. Niet alleen Fransen en Belgen vliegen naar de eilanden om er hun cruise te beginnen. Ook circa 60.000 inwoners van Guadeloupe en Martinique vertrekken jaarlijks op cruise. In die zin is de beslissing om het cruiseseizoen uit te stellen ook slecht nieuws voor de plaatselijke reiskantoren en de rederijen die een belangrijke markt zien wegvallen. 

© foto  Guadeloupe Port Caraïbes

Klik hier voor meer nieuws