MSC Cruises veroordeeld voor aanvaring met Uniworld-schip in Venetië

Het hooggerechtshof in Groot-Brittannië heeft MSC Cruises veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 2,4 miljoen euro aan Uniworld. Dit bedrag kan nog oplopen tot 7,5 miljoen euro als de rechter ook ingaat op de eis tot schadevergoeding voor de inkomstenderving. MSC erkende eerder al schuld, maar betwist de schadevergoeding en verwijst hiervoor naar het Italiaanse recht. De feiten gaan terug tot juni 2019 toen de MSC Opera de River Countess van Uniworld Boutique River Cruises ramde in Venetië. Het schip lag afgemeerd aan de San Basilio-kade toen het MSC-schip tijdens het maneuvreren de controle verloor en het schip en het dok ramde.

In het ongeval liep het riviercruiseschip aanzienlijke schade op ten belope van 3 miljoen euro. Het schip was maanden uit de vaart, waardoor Uniworld zowat 1.600 klanten moest terugbetalen. De rederij had dan ook een schadevergoeding ten belope van circa 11 miljoen euro geëist als schadevergoeding voor het verlies van inkomsten. De herstelling van de River Countess nam drie maanden in beslag, waardoor Uniworld 14 cruises moest annuleren.

Het incident gaf tegenstanders van de cruise-industrie een bijkomend wapen in handen om de grote schepen te bannen uit het Giudeccakanaal en het centrum van Venetië. Dit protest leidde uiteindelijk op 1 augustus van dit jaar tot een Italiaanse wet die schepen van meer dan 25.000 brutoton verbiedt nog de historische stad aan te lopen.

© foto Vigili del Fuoco

Klik hier voor meer nieuws