All Ways Cruises wordt Rivages du Monde België

De Franse reisorganisator Rivages du Monde verfijnt al twintig jaar lang op een eigenzinnige manier het cruiseconcept voor vakantiegangers met een grote reishonger. Vanaf volgend jaar doet het bedrijf dat ook in België onder dezelfde naam. All Ways Cruises maakt sinds 2018 deel uit van de Franse organisatie. Het model van Rivages du Monde is gebaseerd op originele reisroutes, een Nederlandstalige omkadering, schepen op mensenmaat en vertrekken in eigen land.

Volgens Alain Souleille, oprichter en voorzitter van Rivages du Monde, is het concept gestoeld op drie pijlers. Dat begint bij het huren van schepen voor een langere periode (4 tot 8 maanden) en daarmee unieke vaarroutes aanbieden die het bedrijf zelf ontwerpt en volledig van A tot Z uitwerkt. De reizen vertrekken bovendien in eigen land. Voor de zeecruises in Noord-Europa is Zeebrugge de inscheep- en aankomsthaven. Voor de riviercruises en reizen naar andere bestemmingen staat Rivages du Monde in voor de transfers vanuit Brussel. Dit betekent dat de vluchten of transfers in de prijs zijn inbegrepen.

Het tweede pluspunt is het samenbrengen van gelijkgestemden. Rivages du Monde organiseert zowel Nederlandstalige als Franstalige cruises. In de meeste gevallen zullen alle gasten dezelfde taal spreken. De cruises worden volledig omkaderd door eigen personeel. De documentatie, dagkranten, menu’s, voordrachten over de bestemmingen en gidsbeurten ter plaatse worden aangeboden in de taal van de gasten. Is er in de transithavens geen gids in onze taal voorhanden, dan staan begeleiders van Rivages du Monde in voor de vertaling.

Een derde troef zijn de schepen. De organisatie beschikt over een indrukwekkend portfolio van kleinschalige zeeschepen, cruiseyachten en riviercruiseschepen met een capaciteit van 36 tot 190 gasten. De cruises zijn gemaakt voor mensen die de bestemming optimaal en op een originele manier willen ontdekken. De kleinschalige schepen geven de kans de natuur op een intense manier te beleven en dichter bij de lokale culturen te staan. Door hun afmetingen kunnen de schepen bovendien diep in het land doordringen en kleine havens aanlopen.

World Explorer vanuit Zeebrugge

Blikvanger bij de zeecruises is de World Explorer vanuit Zeebrugge. Het hybride expeditieschip van Mystic Invest voor 190 mensen kwam pas in 2019 in de vaart en is uitgerust met de nieuwste technologieën waaronder GPS-positionering. De navigatiesystemen houden het schip op zijn plaats, zodat de World Explorer niet voor anker hoeft te gaan en bijgevolg de zeebodem niet beschadigt. Rivages du Monde chartert het expeditieschip acht maanden per jaar. De Portugese eigenaar brengt tegen 2024 zeven identieke schepen op de markt. Rivages du Monde is wel de enige reisorganisatie die een schip van deze reeks op de Belgische markt kan aanbieden. Klik hier voor foto’s van het schip.

Rivages du Monde bezoekt met de World Explorer in april 2022 Madeira en de Azoren. In mei volgt het schip de Atlantische kusten van Lissabon tot Normandië, gevolgd door een cruise vanuit Le Havre naar Ierland die eindigt in Zeebrugge. Tijdens de zomermaanden stelt de World Explorer vanuit de Vlaamse haven een reeks cruises voor naar de Noorse fjorden, de Noordkaap, Schotland, IJsland, Spitsbergen en Groenland. Het seizoen eindigt in september met een cruise van Zeebrugge naar Bordeaux. Daarna zet het schip zijn weg verder naar Baskenland, Portugal en de Marokkaanse kust. Het contract eindigt met een cruise tussen Marokko en Kaapverdië.

Daarnaast kunnen gasten in Kroatië inschepen aan boord van het motoryacht Adriatic Blue voor 36 personen. Dit authentieke yacht met een eigentijdse uitstraling kwam pas deze lente in de vaart. Het combineert moderniteit met de eisen van een cliënteel op zoek naar een uniek en grensverleggend concept.

Bij de riviercruises stelt Rivages du Monde reizen voor in Rusland op de Wolga en Neva, In Portugal op de Douro, in Frankrijk op de Rhône en Saône, in Midden-Europa op de Donau, in Azië op de Mekong en Ganges, in Egypte op de Nijl en in Zuid-Amerika op de Amazone.

Albanië en Antarctica

Rivages du Monde probeert steeds nieuwe bestemmingen aan te bieden. Zo was zij in 2004 de eerste maatschappij die kustcruises in Kroatië voorstelde. Nieuw in 2022 is Albanië. De organisatie biedt met een schip voor 44 passagiers cruises aan vanuit Korfoe naar Montenegro en Albanië waar het schip Durres, Vlore en Berat bezoekt.

Daarnaast biedt Rivages du Monde in november 2022 voor het eerst twee expeditiecruises aan naar Zuid-Georgië en Antarctica. Dat gebeurt in samenwerking met Quark Expeditions die de World Explorer tijdens de wintermaanden chartert. Quark heeft echter een nieuwbouwprogramma lopen en zou dit schip de volgende jaren niet langer huren. Als deze eerste test in Antarctica een succes wordt, sluit Souleille niet uit dat Rivages du Monde het hele jaar door huurt en zelf cruises aanbiedt rond het zevende continent.

Alle afvaarten bij Rivages du Monde zijn inclusief de transfers vanuit België, excursies, Nederlandstalige begeleiding, spreekbeurten, vol pension en dranken bij de maaltijden. Een vaccinatie tegen Covid-19 is niet verplicht. Maar in de praktijk is meer dan 90 procent van de gasten volledig ingeënt. Wie niet is gevaccineerd, moet bij inscheping een negatieve test kunnen voorleggen.

Foto top: Alain Souleille (midden) omringd door Robert Pascual (sales Brussel, Wallonië en Luxemburg) en Kristof De Smet (sales Vlaanderen)

Klik hier voor meer nieuws