Havila Voyages vaart vanaf 1 december langs Noorse kust

Havila Kystruten start op 1 december op met een eerste schip tussen Bergen en Kirkenes in Noorwegen. Dat bevestigt CEO Bent Martini van Havila Voyages. De Turkse Tersan-werf heeft zopas het eerste in een reeks van vier schepen opgeleverd. Martini: “We hebben heel lang gewacht op dit moment. Eindelijk hebben we het eerste schip in onze handen en starten de voorbereidingen om af te varen naar Noorwegen.”

Om de eindvoorbereiding efficiënter te maken, varen zowel mensen van de werf als onderaannemers de hele reis mee vanuit Turkije naar Bergen. Daarnaast heeft Havila Voyages eigen medewerkers die aan de slag gaan met het vaarklaar maken van het schip. Eenmaal in Bergen zal de rest van de crew inschepen om de eerste commerciële afvaart voor te bereiden.

De Tersan-werf kende tijdens de bouw diverse uitdagingen, waaronder de coronapandemie die voor vertragingen heeft geleid. Volgens de directie heeft de werf veel geleerd tijdens de realisatie van het eerste schip. Ze verwacht een efficiëntere bouw van de volgende vaartuigen.

Havila sleepte samen met Hurtigruten het contract in de wacht om vanaf 1 januari 2021 de kustroute tussen Bergen en Kirkenes uit te baten. Hurtigruten doet dat met zeven schepen. Havila mag vier schepen inzetten. Met bijna een jaar vertraging kan die laatste op 1 december eindelijk van start gaan. Het zusterschip Havila Castor zou op 20 januari 2022 haar eerste reis starten in Bergen. De opleveringsdata voor het derde en vierde schip zijn nog niet meegedeeld.

Het Noorse overheidscontract bepaalde ook dat de schepen duurzaam en milieuvriendelijk moesten zijn. De Havila Capella wordt onder meer aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG) en batterijen. Martini: “Het schip geeft geen uitstoot en geen rook die zich boven het stadscentrum van Bergen vestigt. En dat is nog maar het begin van de geschiedenis van Havila Voyages met milieuvriendelijke reizen langs de kust waar we met ‘s werelds grootste batterijpakket aan boord varen zonder lawaai en emissies voor meer dan vier uur.” De Havila-schepen beschikken over 179 hutten, meerdere restaurants en grote gemeenschappelijke ruimtes. Ze bieden plaats aan 640 passagiers. Het interieur en de gerechten zullen een afspiegeling zijn van de Noorse kust. Meer info op havilavoyages.com

© foto Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws