Stevent de cruise-industrie af op een moeilijke winter?

De cruiserederijen zetten wereldwijd hun heropstart verder en al meer dan 200 schepen verwelkomen opnieuw gasten. Dit betekent evenwel niet dat alle coronaproblemen achter de rug zijn. De omicron variant dreigt deze winter de cruises in Zuidelijk Afrika parten te spelen. Sluitingen van grenzen en luchtruimen maken bepaalde bestemmingen ontoegankelijk. De vierde coronagolf die momenteel Europa teistert, gooit de vaarschema’s van de riviercruiseschepen door elkaar.

De kerstmarkten zijn aantrekkelijke bezienswaardigheden tijdens de eindejaarscruises op de Europese waterlopen. In Duitsland en Oostenrijk hebben lokale en regionale overheden deze feeërieke feestmarkten de voorbije weken afgelast. De steden zelf zijn wel nog te bezoeken, maar de deelstaat Saksen sluit zelfs een volledige lockdown niet uit. Ook andere plaatsen in Centraal-Europa overwegen bijkomende beperkingen of voeren toegangsverboden voor niet-gevaccineerden in. Denken we bijvoorbeeld maar aan Oostenrijk en Slovenië. Enkele rederijen hebben trouwens zelf al beslist om in deze eindejaarsperiode alleen passagiers te ontvangen die volledig zijn gevaccineerd.

Hoe dan ook ziet de situatie er zeer onzeker uit. Nieuwe, strengere maatregelen zijn nergens uitgesloten, temeer daar de infectiologen verwachten dat we de piek van de vierde golf pas de volgende weken over ons heen krijgen. Diverse riviercruisemaatschappijen hebben alvast het zekere voor het onzekere genomen, afvaarten afgelast of vaarschema’s aangepast. Ze waarschuwen de reizigers ervoor dat het programma op elk ogenblik en in sommige gevallen kort voor de afvaart nog kan wijzigen.

De vaarschema’s op de Donau zijn het zwaarst getroffen. AmaWaterways heeft haar routes al aangepast. A-Rosa heeft de cruises op de Donau voorlopig tot half december afgelast. Uniworld en Crystal Cruises hebben de Donau afgelast en beperken zich in deze eindejaarsperiode tot cruises op de Rijn. De strengere coronamaatregelen die de Nederlandse overheid heeft afgekondigd, hebben dan weer een invloed op de riviercruises op onder meer de Rijn. Een aantal rederijen heeft Amsterdam en Rotterdam al uit de vaarschema’s gehaald. Alternatieven zijn onder meer een langer verblijf op het Duitse deel van de waterloop of een uitwijken naar ons land. Hier komen Antwerpen en Brussel naar voren als alternatief.

© foto Pixabay

Klik hier voor meer nieuws