Chantiers de l’Atlantique laat MSC World Europa te water en start bouw MSC Euribia

De Chantiers de l’Atlantique in St. Nazaire heeft donderdag de MSC World Europa te water gelaten. Tijdens de plechtigheid werd eveneens de kiel gelegd voor de MSC Euribia. Beide schepen worden aangedreven door vloeibaar aardgas. Pierfrancesco Vago, Excecutive Chairman MSC Cruises: “Vandaag is een nieuwe, belangrijke mijlpaal in onze reis naar netto nul-emissies voor onze maritieme activiteiten tegen 2050. LNG is de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is en bijgevolg een brug naar de toekomst.”

Laurent Castaing, algemeen directeur van de Chantiers de l’Atlantique noemde de constructie een gigantische stap in de richting van hoe cruiseschepen er in de toekomst zullen uitzien. Bij hun oplevering zullen de twee MSC-vaartuigen qua uitstoot de beste CO2-voetafdruk op de markt hebben. MSC Cruises en Chantiers de l’Atlantique bevestigen ook een proefinstallatie voor brandstofcellen aan boord van de MSC World Europa.

Brandstofcellen

Deze installatie zal LNG gebruiken om brandstof om te zetten in elektriciteit met een van de hoogste efficiëntie van alle stroomoplossingen die momenteel beschikbaar zijn om elektriciteit en warmte aan boord te leveren. De solid-oxide-brandstofcel zal de uitstoot van broeikasgassen met nog eens 30 procent verminderen in vergelijking met een conventionele LNG-motor, zonder uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden of fijn stof. De SOFC biedt bovendien als voordeel dat ze compatibel is met LNG, maar eveneens met koolstofarme brandstoffen zoals methanol, ammoniak en waterstof. Dit project moet de bouwsteen vormen voor toekomstige, grotere installaties.

Na de tewaterlating verhuisde MSC World Europa van het droogdok naar het ‘nat dok’ voor de verdere afwerking. Het megaschip voor 7.000 passagiers valt op door haar Y-vorm met open achterdek en een 104 meter half open constructie met balkonhutten die uitgeven op de Europa Promenade. Een van de blikvangers in deze zone wordt The Venon Drop@The Spiral, een elf dekken hoge glijbaan. Afgelopen week ontkende Pierfrancesco Vago in Dubai nog dat de World-klasse een kopie zou zijn van een concurrent (nvdr de Oasis-klasse). Maar even later omschreef hij de diverse zones aan boord van de scheepsklasse toch als ‘neighbourhoods’.

MSC World verlaat in november de Franse werf en vaart volgende winter in de Perzische Golf tussen Dubai, Abu Dhabi, Saoedi-Arabië en Qatar. In de lente van 2023 keert MSC World Europa terug naar Europa voor weekcruises in de Middellandse Zee tussen Genua, Napels, Messina, Valletta, Barcelona en Marseille.

Naar aanleiding van de tewaterlating van de World Europa vond ook de kiellegging en muntceremonie plaats van de MSC Euribia. Dit vaartuig van de Meraviglia Plus-klasse komt in 2023 in de vaart. Het wordt een zusterschip van de MSC Grandiosa en MSC Virtuosa. Het belangrijkste verschil wordt de aandrijving door vloeibaar aardgas.

© foto Chantiers de l’Atlantique

Klik hier voor meer nieuws