Costa neemt door LNG aangedreven Costa Toscana in ontvangst

Costa Cruises heeft donderdag de Costa Toscana ingehuldigd. De leveringsceremonie vond plaats op de Meyer Turku-scheepswerf in Finland waar het schip werd gebouwd. Het nieuwste schip van Costa Cruises komt in maart 2022 in de Middellandse Zee in de vaart. Het wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG), de meest geavanceerde technologie die momenteel beschikbaar is in de maritieme sector om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De Costa Group – die de merken Costa Cruises en AIDA Cruises omvat – was de eerste die vloeibaar aardgas op cruiseschepen introduceerde. De LNG-aangedreven schepen omvatten de AIDAnova en Costa Smeralda die al in de vaart zijn, de Costa Toscana die zopas is geleverd en de aankomende AIDAcosma. De rederij noemt LNG een grote stap voorwaarts in het verbeteren van de milieuprestaties van cruiseschepen, zowel op zee als tijdens havenaanlopen. Het gebruik ervan elimineert bijna volledig de uitstoot van zwaveloxide (nul-emissies) en fijn stof (reductie van 95 tot 100%), terwijl de uitstoot van stikstofoxide (directe reductie van 85%) en CO2 (reductie tot 20%) aanzienlijk wordt verminderd.

Mario Zanetti, President Costa Cruises: “De Costa Toscana versterkt onze toewijding aan duurzame innovatie door verder bij te dragen aan het gebruik van LNG door cruiseschepen, een technologie die we pionieren. De innovatie maakt deel uit van de evoluerende ecologische transitie. We zijn daarnaast ook bezig met het testen van andere innovaties, zoals brandstofcellen en batterijen, om uiteindelijk tot het eerste zero-emissie cruiseschip te komen. Dankzij de steeds innovatievere diensten en functies zal de Costa Toscana nieuwe cruisepassagiers kunnen aantrekken, wat ons zal helpen onze aanwezigheid in de Middellandse Zee en ons geleidelijke herstartplan te consolideren.”

De eerste Costa Toscana-cruise vertrekt op 5 maart 2022 vanuit Savona (Italië) met een route van een week die Marseille (6 maart), Barcelona, Valencia, Palermo en Civitavecchia (Rome) omvat. Het schip zal het hele jaar door in de westelijke Middellandse Zee varen. In de zomer vaart de Costa Toscana tussen Savona, Civitavecchia, Napels, Ibiza, Valencia en Marseille. Tijdens het herfstseizoen zal Palma de Mallorca de aanloop in Ibiza vervangen.

Smart City

De maatschappij omschrijft de Costa Toscana als een rondreizende ‘smart city’. Naast het feit dat het schip wordt aangedreven door LNG, beschikt het over een hele reeks geavanceerde technologische innovaties die zijn ontworpen om de milieu-impact verder te beperken. In de dagelijkse waterbehoeften wordt voorzien door de transformatie van zeewater door ontziltingsinstallaties. Het energieverbruik wordt geminimaliseerd dankzij een intelligent energie-efficiëntiesysteem.

Daarnaast heeft het schip een 100% gescheiden inzameling van afval en recyclering van materialen zoals plastic, papier, glas en aluminium, als onderdeel van een geïntegreerde aanpak om projecten voor de circulaire economie uit te voeren. Zo werd het hout, dat werd gebruikt om het nieuwe Archipelago restaurant in te richten, verzameld dankzij de ‘Guardians of the Coast’, het milieu-educatieprogramma voor de bescherming van de Italiaanse kustlijn gepromoot door de Costa Cruises Foundation. Voor elk diner dat in de archipel wordt geserveerd, zal Costa Cruises een deel van de opbrengst doneren aan de stichting om milieu- en sociale projecten te ondersteunen.

Dit nieuwe vlaggenschip is een eerbetoon aan Toscane. Het is ontworpen om deze Italiaanse regio tot leven te brengen. De naam van het schip, de dekken en de belangrijkste openbare ruimtes zijn geïnspireerd op de regio. De meubels, verlichting, stoffen en accessoires zijn allemaal in Italië geproduceerd en speciaal voor de Costa Toscana ontworpen door 15 partnerbedrijven die de Italiaanse uitmuntendheid vertegenwoordigen. De aanbiedingen aan boord zijn net zo uitzonderlijk: van de Solemio Spa tot andere ruimtes gewijd aan entertainment, van de themabars en cafés gemaakt met grote Italiaanse merken, tot de 16 restaurants en ruimtes gewijd aan de gastronomische ervaring. Ook de meer dan 2.600 hutten zullen volgens de rederij perfect deze Italiaanse stijl weerspiegelen.

© foto’s Costa Cruises

Klik hier voor meer nieuws