Wereldexpo Dubai verrijkt cruise in de Perzische Golf

Dubai is tot 31 maart 2022 de gaststad van de 35ste wereldtentoonstelling. En dat is een extra reden om deze winter naar de Verenigde Arabische Emiraten te vliegen. Diverse cruiserederijen hebben bovendien hun vaarschema aangepast en blijven twee dagen in Dubai. Zo kunnen de gasten tijdens hun cruise in de Perzische Golf een bezoek aan Dubai combineren met de Expo 2020. MSC Cruises en Emirates nodigden ons naar aanleiding van de doopplechtigheid van de MSC Virtuosa uit om een dag lang de expo te verkennen.

De Expo 2020 Dubai telt 200 paviljoenen en beslaat een oppervlakte van maar liefst 4,3 km. Het algemene thema is ‘Connecting minds, Creating the future’ en heeft als doel samenwerking, innovatie en creativiteit op wereldvlak te bevorderen. Al Wasl Plaza is het oriëntatiepunt op de Expo 2020 Dubai en verbindt de drie subthema’s: duurzaamheid, mobiliteit en kansen. Er waren 800 specialisten en 13,6 km staal nodig om het traliewerk voor ’s werelds grootste 360-graden laserprojectiekoepel te maken.

3 subthema’s

Terra of het duurzaamheidspaviljoen toont hoe we keuzes moeten maken om onze impact op het milieu te verminderen. De energie van het gebouw wordt opgevangen uit zonlicht en zoet water uit vochtige lucht. De kracht van de faciliteit ligt in het vermogen om een nieuwe manier van duurzaam leven te demonstreren in een uitdagende woestijnomgeving. De overkapping omvat meer dan 6.000 m² ultra-efficiënte fotovoltaïsche cellen ingebed in glazen panelen. Op die manier kan het gebouw zonne-energie benutten en tegelijk schaduw en daglicht bieden aan de bezoekers. Rond het paviljoen staan nog eens 18 ‘energiebomen’ opgesteld. Na afloop van de expo wordt het gebouw getransformeerd in een wetenschapsmuseum en zal het zijn missie uitbreiden om duurzame praktijken en het kritische beheer van onze kwetsbare planeet te onderzoeken.

Het mobiliteitendistrict Alif toont onder meer hoe de fysieke en digitale wereld met elkaar kunnen verbonden worden tot een harmonieuze wereld. Rij er rond in autonome voertuigen, leer meer over de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van de exploratie van de ruimte en maak kennis met innovatieve mobiliteitsapparaten. Het mobiliteitenpaviljoen Alif is niet alleen een van de mooiste constructies op de expo – ontworpen door Foster + Partners -, maar bevat tevens een van de meest spectaculaire tentoonstellingen over de geschiedenis van de mobiliteit. In het kansendistrict Mission Possible ben je getuige van hoe ons leven en handelen met elkaar zijn verbonden. Ontmoet mensen over de hele wereld die dromen en ambities omzetten in de realiteit van morgen.

200 paviljoenen

De drie themadistricten worden aangevuld met 200 paviljoenen waar de deelnemende landen en partners hun prestaties en toekomst op audiovisuele, vaak interactieve manier voorstellen. Sommige landen hebben moeite noch geld gespaard om heel groots uit te pakken. Saoedi-Arabië is zowel qua gebouw als tentoonstelling een van de blikvangers. Dubai bouwde duinen na in woestijnzand. In het Italiaanse paviljoen staat een metershoge 3D-replica van Michelangelo’s David in een ongelofelijke resolutie. Leer meer over de mogelijkheden van artificiële intelligentie in het Britse paviljoen, ontdek de toekomst van het vliegreizen in het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten of verneem hoe de nieuwste technologieën en humanitaire drones de gezondheidszorg vooruit helpen. Maar er zijn ook ontgoochelingen. Sommige paviljoenen lijken op oubollige musea of zijn een flauw afkooksel van bestaande bezienswaardigheden. Dit laatste geldt zeker voor Singapore. De stadstaat bouwde een miniversie van de Cloud Forest in de Gardens by the Bay.

Ook België is er aanwezig met een paviljoen dat technologische mobiliteit in de kijker zet. De bezoekers wandelen door het virtuele België anno 2050 met striphelden als Kuifje, Lucky Luke, Jommeke, Marsupilami en Suske & Wiske als gids en kunnen er in een hologram worden getransformeerd tot stripfiguur. Toch lijkt het dat het Belgisch paviljoen het eerder moet hebben van de horeca met een van de populairste rooftopbars van de expo en een brasserie met Belgische specialiteiten en bieren. Fastfoodkraampjes met frieten en wafels en een winkel met Belgische producten van chocolade tot speculaas maken het geheel compleet.

Bezoek voorbereiden

Enkele gouden tips voor wie de Expo 2020 Dubai bezoekt. De vrijdag en zaterdag zijn de drukste dagen die je best vermijdt. De voormiddag en vroege namiddag zijn de beste momenten om de paviljoenen zonder wachtrijen te bezichtigen. Naarmate de dag vordert, zwelt het aantal bezoekers aan in de aanloop tot de optredens, shows, parades en vuurwerk die er elke avond plaatsvinden. Bovendien komen sommige paviljoenen pas na zonsondergang echt tot hun recht. Zo is het Braziliaans paviljoen overdag niet meer dan een grote waterplas. Wanneer de avond valt, worden op de witte canvasstructuur beelden van de Amazone en de Braziliaanse natuur geprojecteerd en komt de waterspiegel echt tot haar recht.

Daarom is een tweedaags bezoek aangeraden. Eentje om een maximum aan paviljoenen te kunnen bezoeken en een tweede (avond)bezoek om te genieten van de sfeer en animatie. De site van de expo bevindt zich wel een eind buiten Dubai. Je geraakt er met een taxi, maar nog makkelijker is de metro. De expo beschikt over een eigen station. De Expo Rider is een gratis bus die pendelt vanuit diverse locaties in de Emiraten. Wie een dag rondloopt op de expo, heeft al snel meer dan 20.000 stappen op de teller staan. Wie minder goed te been is, kan gebruik maken van de People Mover, een gratis busdienst die continu tussen de districten rijdt. Op Expo 2020 zijn daarnaast fietsen te huren om zich sneller te verplaatsen tussen de verschillende zones.

Om een maximum uit de Expo 2020 te halen, is enige voorbereiding aangeraden. Bezoek daarom de website expo2020dubai.ae of download de app en stippel jouw bezoek uit op expo2020dubai.ae/app. Op de site en app vind je ook info over de diverse transportmiddelen naar en op de expo. Emirates is een van de hoofdsponsors van de wereldtentoonstelling. Wie met de luchtvaartmaatschappij van Dubai vliegt, komt meteen in aanmerking voor een gratis dagpas voor de Expo 2020.

Klik hier voor meer nieuws