Frankrijk verplicht boosterprik voor cruisepassagiers

De strengere coronamaatregelen die vandaag, 15 december, van kracht worden in Frankrijk, hebben ook gevolgen voor de cruisepassagiers. De Franse regering besliste onlangs dat inwoners die hun coronacertificaat willen behouden, een boosterprik moeten ontvangen binnen de zeven maanden na de tweede dosis van onder meer Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Voor Johnson & Johnson geldt die verplichting al na twee maanden.

Net als de Franse senioren moeten de cruisepassagiers van 65 jaar en ouder hun boosterprik hebben ontvangen om voortaan in de Franse havens nog aan land te mogen. Vanaf 15 januari geldt deze regel voor alle inwoners, bezoekers en cruisepassagiers boven de 18 jaar. Volgens het Crew-Center moeten cruisepassagiers deze derde dosis uiterlijk 14 dagen voor de start van hun cruisevakantie hebben gekregen om het schip nog te mogen verlaten in een Franse haven.

De nieuwe maatregel heeft gevolgen voor de rederijen die deze winter in Frankrijk cruisen. Het gaat onder meer om schepen die de Zuid-Franse havens aanlopen op cruises in de Middellandse Zee. Ook de gasten op de AIDAprima en MSC Magnifica die deze maanden via Zeebrugge de West-Europese havens bezoeken waaronder Le Havre en Cherbourg, zijn onderworpen aan deze nieuwe regel. Frankrijk is het eerste Europese land dat deze boostershot oplegt aan cruisepassagiers.

Op dit ogenblik is de derde prik niet noodzakelijk om te kunnen inschepen aan boord van deze schepen. Deze passagiers kunnen meevaren en mogen (voorlopig) wel nog aan wal in de andere landen waar de schepen aanmeren.

De regel geldt uiteraard ook voor de bemanningsleden. De cruiserederijen zullen bijgevolg hun vaccinatieprogramma moeten accelereren, al dan niet in samenwerking met de havens. In Zeebrugge en Antwerpen loopt sinds kort al een programma waarbij buitenlandse zeevarenden in medische centra terecht kunnen voor hun derde prik.

Klik hier voor meer nieuws