Covid-besmettingen op cruiseschepen veel lager dan aan land

De populaire media pakt de jongste dagen uit met sensatieberichten over Omicron-besmettingen aan boord van cruiseschepen. Onder meer aan boord van Odyssey of the Seas in de Caraïben werden deze week 55 mensen positief getest. Het schip kreeg bijgevolg geen toelating om aan te meren in Curaçao en Aruba.

In een reactie merkt Royal Caribbean International op dat de rederij op dit ogenblik al 21 schepen opnieuw in de vaart heeft, goed voor 50.000 tot 60.000 passagiers per week. Alle gasten boven de 12 jaar zijn gevaccineerd. Ook bij de 5 tot 12-jarigen merkt de maatschappij steeds meer gevaccineerden op. De circa 40.000 bemanningsleden zijn op hun beurt volledig ingeënt en krijgen op dit ogenblik hun boosterprik.

Besmettingen zijn nooit helemaal uit te sluiten. Wel stelt CEO Michael Bayley vast dat 98 procent van de gasten die positief testten, volledig waren gevaccineerd. 99 procent van hen was asymptomatisch of vertoonde slechts lichte ziekteverschijnselen. Volgens de rederij bedraagt het aantal besmettingen aan boord van de schepen van de rederij nog geen één procent. In het geval van Odyssey of the Seas spreken we zelfs maar van 0,1 procent!

Dat cijfer verdwijnt in het niets als we weten dat Florida, California of andere bestemmingen in de Verenigde Staten waar de schepen vertrekken momenteel een positiviteitsratio hebben van bijna 10 procent of 100 (!) keer meer dan aan boord van Oldyssey of the Seas. Dat bewijst dat de protocollen die de cruiserederijen hebben uitgewerkt wel degelijk hun nut bewijzen. Die omvatten een volledige inenting, testing, social distancing en extra sanitaire maatregelen. Laten we bovendien niet vergeten dat de cruiserederijen wettelijk verplicht zijn om ziektecijfers te melden aan de gezondheidsdiensten (CDC). Dit geldt niet voor landresorts.

Kortom, het berichten in de media zijn sensatienieuws in komkommertijd. Wij voelen ons alvast veiliger aan boord van een cruiseschip dan in een drukke winkelstraat tijdens deze eindejaarsperiode!

© foto Royal Caribbean

Klik hier voor meer nieuws