Omicron noopt Cunard route QM2 aan te passen

Cunard past het huidige vaarschema van de Queen Mary 2 aan als gevolg van de Omicron-variant. Het cruiseschip vertrok midden december vanuit Southampton voor een 28-daagse Grand Caribbean Celebration en arriveerde eerder deze week in Barbados. Daar kregen de passagiers te horen dat het schip wellicht tot 2 januari 2022 in de haven blijft. Over de reden van het verlengde verblijf blijft Cunard vaag. Ze deelde enkel mee dat het gaat om een voorzorgsmaatregel om bijkomende bemanningsleden te laten inschepen.

Als gevolg van deze beslissing schrapt het schip de twee laatste Caraïbische eilanden en verdwijnt de tussenstop in New York op de terugreis. Volgens Cunard is het overslaan van New York noodzakelijk om op 10 januari zoals gepland terug in Southampton te arriveren. De rederij moet nu vluchten vanuit Barbados zien te vinden voor de passagiers voor wie de reis in New York zou eindigen.

De QM2 is een van de 85 schepen die momenteel door de Amerikaanse gezondheidsdiensten wordt onderzocht naar aanleiding van positieve Covid-19 gevallen. Vorige week testten enkele passagiers positief. Aan het persagentschap Reuters verklaarden opvarenden dat het zou gaan om een zestal hutten. Of nog meer gasten de daaropvolgende dagen positief testten, is onduidelijk. De CDC voert een onderzoek naar elk voorval aan boord van een schip waarbij 0,1 procent of meer gasten positief hebben getest.

Eilanden weigeren cruiseschepen

Intussen hebben diverse eilanden in het Caraïbisch gebied hun Covid-regels aangepast om de Omicron-variant buiten te houden. Nadat Aruba en Curaçao afgelopen week al enkele schepen weigerden, heeft nu ook Puerto Rico aangekondigd dat ze geen schepen meer toelaat waarop Covid-19 gevallen werden vastgesteld. Puerto Rico besliste tevens dat alleen nog schepen waarop alle passagiers vanaf 12 jaar volledig zijn ingeënt San Juan en andere havens op het eiland kunnen aanlopen. Daarbovenop kunnen alleen gasten die minder dan 48 uur voor hun aankomst zijn getest nog restaurants, bars en grote evenementen bijwonen.

Deze strengere maatregelen verplichten diverse rederijen om hun aanlopen in Puerto Rico en andere havens te schrappen en de vaarschema’s aan te passen. Net als bij het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 zien we opnieuw dat bestemmingen cruiseschepen beginnen te weigeren. Volgens de lokale media in San Juan zijn deze week al minstens elf aanlopen in San Juan geschrapt. Het is niet uitgesloten dat de volgende dagen en weken nog meer Caraïbische eilanden hun gezondheidsregels aanpassen.

© foto Cunard

Klik hier voor meer nieuws