“Cruisen is enige vakantie waar bijna iedereen volledig is ingeënt”

Omicron heeft het COVID-19-landschap voor iedereen aanzienlijk veranderd en de Royal Caribbean Group is daarop geen uitzondering. De variant is aanzienlijk besmettelijker dan zijn voorgangers, maar blijkt ook beduidend minder ernstige symptomen te veroorzaken, zeker voor mensen die gevaccineerd zijn. Voor de Royal Caribbean Group blijft een cruiseschip een van de weinige plaatsen waar je op vakantie kunt gaan, wetende dat bijna iedereen die je tegenkomt volledig is ingeënt. De recente ervaring op schepen van de groep komt overeen met deze waarnemingen.

De jongste cijfers wijzen op een toename van de mensen dat positief testen zonder een overeenkomstige toename van het aantal mensen dat ziek wordt. Sinds het cruisen opnieuw is begonnen in de V.S. in juni 2021 heeft de Royal Caribbean Group 1,1 miljoen gasten vervoerd met 1.745 mensen die positief testten, een positiviteitspercentage van 0,02%. Bovendien had de overgrote meerderheid van die gevallen geen of slechts milde symptomen. Slechts 41 mensen belandden in het ziekenhuis. Geen van de Omicron-gevallen was ernstig of moest naar een ziekenhuis worden gebracht. Deze cijfers zijn het gevolg van het feit dat bijna iedereen aan boord is ingeënt en een negatieve test heeft gehad voordat hij aan boord ging.

Richard Fain, voorzitter en CEO van de Royal Caribbean Group: “Omicron heeft op korte termijn een grote impact op iedereen, maar veel waarnemers zien dit als een grote stap in de richting van een endemisch in plaats van epidemisch virus. We zien niet graag één geval, maar onze ervaring is een fractie van de statistieken van vrijwel elke andere vergelijkbare locatie of branche. Weinig bedrijven zijn bovendien onderworpen aan zo’n intensief onderzoek, regelgeving en openbaarmakingsvereisten door zoveel autoriteiten. We verwelkomen dat onderzoek vanwege onze toewijding aan veiligheid. We zijn van plan ons doel te handhaven om de veiligste vakantie op het land of op zee te bieden en zullen onze procedures voortdurend aanpassen om dit te bereiken, zelfs in het licht van de verbazingwekkende overdraagbaarheid van Omicron.”

Annuleringen en reisverstoringen

Royal Caribbean zag de voorbije weken een daling in boekingen en verhoogde annuleringen voor afvaarten op korte termijn, maar in mindere mate dan bij de Delta-variant. Het aantal boekingen voor afvaarten in de eerste helft van 2022 blijft bij het cruiseconcern onder een historisch niveau. Afvaarten voor de tweede helft van 2022 worden echter wel nog steeds geboekt, tegen hogere prijzen met en zonder Future Cruise Credits (FCC’s).

De rederij wijst er verder op dat de reisindustrie aanzienlijke verstoringen ondervindt bij de luchtvaart en andere dienstverleners als gevolg van de verspreiding van Omicron. Dergelijke verstoringen hebben vooral impact tijdens de vakantieperiode, aangezien de behoefte toeneemt en het arbeidsaanbod in sommige gevallen wordt beïnvloed door de huidige piek. Soortgelijke problemen hebben invloed op de servicemogelijkheden aan boord van de schepen. Bovendien ondervindt de rederij serviceonderbrekingen op een aantal bestemmingen die tot nu toe 16 van de 331 afvaarten hebben beïnvloed. De rederij verwacht dat deze onderbrekingen op korte termijn zullen voortduren en daarna afnemen naarmate de wereld zich aanpast aan de huidige trends.

Fain concludeert: “We leren voortdurend en passen ons aan, aangezien Omicron een nieuwe fase lijkt in te luiden in de strijd tegen Covid-19. We verwachten dat deze factoren op korte termijn een negatieve impact zullen hebben, maar zijn optimistisch dat ze ons zullen leiden naar een meer doordringende maar minder ernstige gezondheidsomgeving. Alles bij elkaar moet dit ons in staat stellen om een ​​sterk overgangsjaar in 2022 en een zeer sterk 2023 te produceren.”

© foto Royal Caribbean

Klik hier voor meer nieuws