Cruiserederijen staan perplex over verhoogde waarschuwing Amerikaanse CDC

De Cruise Lines International Association (CLIA) is niet te spreken over het donderdag gepubliceerde reisadvies van de US Centers for Disease Control and Prevention. De Amerikaanse gezondheidsdiensten raden een cruise in het licht van de oprukkende Omicron-variant ten stelligste af, wat ook de vaccinatiestatus van de reiziger mag zijn. Ze verwijst daarbij naar de toegenomen Covid-gevallen onder gasten en bemanningsleden op de schepen.

CLIA noemt deze verhoogde waarschuwing bijzonder verbijsterend, gezien het feit dat de positieve gevallen op cruiseschepen maar een kleine minderheid van de opvarenden vormen. Bovendien liggen de besmettingscijfers op zee stukken lager dan op het vasteland. De meerderheid van de gevallen waren asymptomatisch of mild van aard, waardoor de medische diensten aan boord of aan wal amper of niet werden belast.

De CDC geeft in haar jongste reisadvies 91 van de 110 schepen die momenteel vanuit de Verenigde Staten varen een status ‘geel’. Deze kleurcode betekent dat de besmettingsdrempel van 0,1 procent is overschreden. Dat houdt in dat op een groot resortschip de voorbije week 7 van de 6.500 gasten of één bemanningslid positief hebben getest.

CLIA: “Het vaccinatiepercentage op schepen vanuit de Verenigde Staten bedraagt meer dan 95 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan het algemene percentage van de Amerikaanse bevolking dat schommelt rond de 62 procent. Alleen al in de VS voert de cruise-industrie bijna 10 miljoen tests per week uit. Dat is 21 keer het aantal tests dat in de VS wordt afgenomen.”

De vereniging wijst er tot slot op dat cruiseschepen een “zeer gecontroleerde omgeving bieden met wetenschappelijk onderbouwde maatregelen, bekende test- en vaccinatieniveaus ver boven andere locaties, vervoerswijzen en reizen”. Veel leden-rederijen hebben bovendien aanvullende maatregelen genomen als reactie op de Omicron-variant. Deze omvatten het versterken van testen, maskeren en andere vereisten, evenals het aanmoedigen van boosters voor degenen die hiervoor in aanmerking komen.”

Zie ook artikel van Richard Fain, CEO van de Royal Caribbean Group.

© foto Broward County’s Port Everglades

Klik hier voor meer nieuws