Leven op een cruiseschip: een droom voor superrijken

Er was het afgelopen jaar heel wat te doen rond permanent leven op een cruiseschip. The World – Residences at Sea is op dit ogenblik het grootste en bekendste residentiële cruiseschip. Maar daar komt de volgende jaren verandering in. Op diverse werven staan residentiële schepen op stapel van luxueuze superyachten tot drijvende bejaardenhomes. Kandidaat-eigenaars moeten wel heel diep in de buidel tasten.

Een appartement aan boord van een residentieel cruiseschip behoort tot de duurste tweede verblijven in de wereld. De prijzen voor een eigendom aan boord van The World schommelen tussen 3 miljoen euro voor een studio en 15 miljoen euro voor een appartement met drie slaapkamers. Daarmee is de kous niet af. De gemeenschappelijke kosten liggen aan boord van een schip stukken hoger dan aan wal. We spreken niet alleen over het onderhoud van het schip, maar ook over het personeel – zo’n 200 bemanningsleden op The World – , de brandstofprijzen en haventaksen om het hele jaar door de wereld rond te varen. Concreet komt daar jaarlijks nog zo’n 10 tot 15 procent van de aankoopsom bij. En dan hebben we het nog niet over de verplaatsingskosten om naar jouw eigendom te reizen, zeker wanneer het schip bepaalde perioden van het jaar in Australië, Azië of Antarctica vaart.

Op de tekentafels hebben de voorbije decennia tal van residentiële cruiseschepen gelegen. Maar weinigen werden effectief gebouwd. Ook de in 2002 gelanceerde The World werd met haar 165 condo’s kleiner dan oorspronkelijk voorzien en het geplande zusterschip is zelfs nooit gerealiseerd. In het originele plan omvatte een deel van het schip eveneens een hotel om de kosten beter te spreiden, maar dat concept werd na enkele jaren afgevoerd. De superrijken hielden nu eenmaal niet van ‘toeristen’ op hun schip.

Toch ziet het ernaar uit dat een aantal initiatiefnemers er de volgende jaren zullen in slagen een nieuw residentieel schip te lanceren. Op de grote Europese werven zijn enkele schepen in aanbouw die vanaf 2024-2025 hun eerste bewoners zullen ontvangen. Voor andere projecten wordt nog gepoogd de financiering rond te krijgen (lees: de nodige investeerders te vinden).

Van luxueus tot exclusief

Enkele maanden geleden berichtten we al over Njord, een residentieel cruiseschip dat Ocean Residences bouwt op de Meyer Werft in Duitsland. Het 289 meter lange schip zal 117 flats omvatten en voldoen aan de strengste milieunormen. Het schip wordt aangedreven door LNG-motoren en een hybride batterijsysteem en is uitgerust met de modernste warmteterugwinsystemen en geavanceerde energiebeheerssystemen.

Het vaartuig wil de thuisbasis worden van een gemeenschap van personen en families die een passie delen voor reizen, avontuur en ontdekking. Als vaartuig met een filantropisch doel wordt Njord uitgerust om wetenschappelijk en oceanografisch onderzoek te verrichten en liefdadigheidsinstellingen, missies en dringende doelen te ondersteunen. In samenwerking met oceanografische onderzoeksorganisaties en wetenschappelijke groepen zal Njord projecten financieren die wetenschappelijke grenzen helpen overschrijden en de wereldwijde oceaanwetenschap bevorderen. Op die manier wil het schip bijdragen tot een beter begrip van de complexe systemen waaruit onze planeet bestaat.

In Noorwegen wordt de bouw van Somnio voorbereid. Dit superyacht wil een van de meest exclusieve adressen in de wereld worden. Het 222 meter lange schip zal 39 particuliere residenties omvatten waar de eigenaars en hun gasten van zessterrenvoorzieningen genieten. Het superyacht wordt gebouwd bij Vard, een filiaal van de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri. Een van de initiatiefnemers is Erik Bredhe, een voormalige kapitein van The World.

De goedkoopste twee slaapkamer appartementen (182 m²) aan boord van Somnio hebben een aankoopprijs van 15 miljoen euro. De grotere omvatten tot vier kamers, een gym, keuken en bibliotheek met een oppervlakte die kan oplopen tot net geen 1.000 m². Maar zelfs al beschik je over de nodige financiële middelen, is het nog niet zeker dat je in aanmerking komt voor zo’n optrekje met zeezicht. De verkoop gebeurt uitsluitend op uitnodiging.

In Schotland werkt Clydebuilt aan het residentiële schip Dark Island met 101 suites en een capaciteit van 300 gasten en 180 bemanningsleden. Het 220 meter lange schip ligt nog op de tekentafel, maar zou eind 2025 moeten opgeleverd worden. De verkoop van de appartementen ging in november 2021 van start met prijzen van 10 tot 130 miljoen euro. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van het eigendom en de ligging op het schip.

Brodosplit Shipyard in Kroatië bouwt in opdracht van Storylines een residentieel schip met 547 kajuiten, studio’s en appartementen. Met een capaciteit tot 2.000 passagiers en een 450-koppige bemanning is Narrative op dit ogenblik het grootste project. Het wordt ook het meest ‘betaalbare’ met prijzen van 250.000 voor de kleinste kajuiten tot 1.000.000 euro voor de appartementen, uiteraard te verhogen met de gemeenschappelijke kosten. Die zullen 5.000 tot 10.000 euro per maand per persoon bedragen.

Storylines werd in 2016 opgericht door twee Amerikaanse makelaars. De initiatiefnemers hadden eerst een tweedehandsschip voor ogen. Er werd onder meer gedacht aan afgedankte vaartuigen van CMV, Carnival of Costa Cruises. Uiteindelijk viel de keuze op een nieuwbouwproject. Het schip zal bijzondere aandacht hebben voor milieu, duurzaamheid en hernieuwbare energie. De lancering van de Narrative is voorzien voor eind 2023.

Financiering is struikelblok

Blue Water Voyages bereidt al enkele jaren de lancering van Blue World voor. Dit project met 40 één en twee slaapkamer appartementen mikt op een publiek dat zich aangetrokken voelt tot sport en wellness. Aan de basis liggen een ondernemer, een roeier, een bergbeklimmer en een sport- en yoga-instructeur die mensen met aandacht voor een gezonde en actieve levensstijl willen samenbrengen op een cruiseschip. In tegenstelling tot de andere residentiële projecten wordt Blue World eveneens een traditioneel cruiseschip met 400 kajuiten en suites.

Op dit vaartuig is geen sprake van buffetrestaurants, bars, schouwburg en casino, maar wel van twee dekken met sport-, fitness- en wellnessvoorzieningen. De excursies zullen in het teken staan van actieve beleving, yoga, meditatie en sportieve activiteiten zoals golf, snorkelen en kayak. De lancering van Blue World was oorspronkelijk gepland voor 2019, maar intussen uitgesteld tot 2021-2022. Ook die datum lijkt stilaan te verstrijken. Op dit ogenblik is niet duidelijk of Blue Water Voyages een nieuw schip zal bouwen of een bestaand cruiseschip zal verbouwen.

Ook is al jaren sprake van Utopia, een residentiële oceanliner met 190 luxueuze residenties en 175 hotelkamers. Het schip zal 296 meter lang zijn en 600 bemanningsleden tellen. Utopia werd al in 2009 bij Samsung Heavy Industries in Zuid-Korea besteld, maar nog steeds niet gerealiseerd. Toch blijven de initiatiefnemers in het project geloven. De prijzen voor de woningen zijn in de loop van de jaren wel flink gestegen en schommelen van 4 miljoen euro voor de kleinste eenheden tot circa 35 miljoen euro voor de grootste penthouses.

Permanent leven op een cruiseschip spreekt in de eerste plaats senioren aan. De gemiddelde leeftijd van de eigenaars-residenten op The World is 64 jaar. Ook op diverse bestaande cruiseschepen leven al jaren (vooral Amerikaanse) senioren. Zij verkiezen de gezelligheid van een cruiseschip en de mogelijkheid om de wereld rond te reizen boven een woonzorgcentrum op het vasteland. Het valt trouwens op hoeveel websites en organisaties gespecialiseerd zijn in ‘cruiseretirement’. Er zijn zelfs plannen om schepen te bouwen of verbouwen tot varend bejaardentehuis, niet alleen op zee, maar ook op de rivieren. River Cities bouwt met The Marquette een riviercruiseschip voor senioren dat het hele jaar door de Amerikaanse binnenwateren zal bevaren. De kleinste studio’s meten 46 m² en kosten circa 300.000 euro, te verhogen met onderhoudskosten en haventaksen.

© foto’s Ocean Residences, Somnio, Storylines en Blue Water Voyages

Klik hier voor meer nieuws