Covid-uitbraak stopt AIDAnova-reis in Lissabon

AIDA Cruises heeft de huidige cruise met de AIDAnova afgebroken in Lissabon. Net voor de jaarwissel werden tientallen coronagevallen vastgesteld onder de bemanningsleden aan boord van het cruiseschip. De Duitse rederij besliste zondag de cruise vroegtijdig te beëindigen en alle passagiers terug te vliegen.

AIDAnova vertrok op 22 december vanuit Hamburg op een kerst- en nieuwjaarscruise. Het resortschip voer afgelopen week onder meer via Rotterdam en Zeebrugge naar Portugal, zou het eindejaarvuurwerk op Madeira bijwonen en op 5 januari haar winterprogramma in de Canarische Eilanden aanvatten. De reis eindigde echter net voor het weekend in Lissabon. Tijdens routinetesten werden diverse besmettingen vastgesteld. Volgens het Portugese persbureau Lusa testten 52 van de 1.353 bemanningsleden positief. De getroffen crewleden vertoonden slechts milde symptomen. Ze werden meteen geïsoleerd en vervolgens overgebracht naar hotels in Lissabon waar ze de vereiste quarantaine moeten doormaken.

Tijdens nieuwe testen zondag werden nog eens 12 opvarenden positief bevonden waaronder vier van de 2.844 passagiers. ADIAnova en haar zopas opgeleverde zusterschip AIDAcosma kunnen in een dubbele bezetting 5.252 gasten ontvangen. Dat betekent dat op de huidige cruise iets meer dan de helft van de bedden waren ingenomen, wat de social distancing ten goede kwam. Volgens de rederij zijn bovendien alle passagiers vanaf 12 jaar en bemanningsleden gevaccineerd. Ook werden voor de aanvang van de reis PCR-testen uitgevoerd.

Voor de Portugese autoriteiten kon het schip haar vaarschema verderzetten. In een mededeling zegt AIDA Cruises echter dat vanwege de huidige situatie werd beslist de rest van de reis af te gelasten. Dat gebeurde in het belang van de veiligheid en gezondheid van de bemanning en gasten. De rederij is vandaag, maandag, gestart met het repatriëren van de reizigers naar onder meer Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De passagiers waren tijdens het verblijf in Lissabon vrij om het schip te verlaten en deel te nemen aan excursies.

Het is op dit ogenblik nog onduidelijk wanneer AIDAnova Lissabon verlaat en of de eerstvolgende cruise op 5 januari in de Canarische Eilanden zal plaatsvinden.

© foto AIDA Cruises

Klik hier voor meer nieuws