Cruiserederijen introduceren dit jaar een indrukwekkende reeks nieuwe schepen

2022 wordt voor de cruise-industrie een ‘grand cru’ met meer dan twintig nieuwe schepen. Er zijn diverse redenen voor dit hoge cijfer. Eerst en vooral liep de nieuwbouw vertraging op tijdens de coronacrisis. Daarnaast hebben diverse werven schepen opgeleverd die de maatschappijen pas in de loop van dit voorjaar in gebruik nemen. Vandaag spitsen we ons toe op de resortschepen. In een twee artikel bekijken we welke nieuwe luxe- en expeditieschepen de vakantiegangers in 2022 zullen verleiden.

Royal Caribbean Group

Laten we beginnen met de allergrootste. Royal Caribbean International lanceert in maart Wonder of the Seas. Het vijfde schip van de Oasis-klasse biedt plaats aan 6.988 passagiers en stoot daarmee Symphony of the Seas van de troon. De grote nieuwigheid is de uitbreiding met een achtste omgeving. De Suite Neighborhood omvat onder meer een uitgebreid zonnedek voor de gasten in de hoogste accommodatie. Daarnaast plant Royal Caribbean een nieuwe themazone voor kinderen en kunnen gasten van een nieuwe bar genieten die buiten het schip hangt. Wonder of the Seas verliet al in het najaar van 2021 Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire en krijgt momenteel in Marseille haar finale afwerking. Het schip vaart dit voorjaar even in Noord-Amerika en verzorgt tussen mei en oktober weekcruises vanuit Barcelona en Civitavecchia (Rome).

Zusterrederij Celebrity Cruises lanceert eind april in Southampton Celebrity Beyond. Voor het derde schip van de Edge Series heeft de rederij alle publieke ruimtes heringericht. Het schip is met een capaciteit van 3.260 gasten ook iets groter dan haar voorgangers Edge en Apex. Nieuwigheden zijn onder meer de vele terrassen rond de Sunset Bar, de uitbreiding van de suite-accommodatie met een groter dek en twee verdiepingen en het eerste restaurant op zee van Michelin-chef Daniel Boulud. Het wellnessaanbod breidt uit in samenwerking met goop, het lifestylemerk van actrice Gwyneth Paltrow.

Disney-fans kijken uit naar de Disney Wish. Het nieuwe vlaggenschip voor 4.000 gasten komt in juni in de vaart en luidt een reeks van drie schepen in. Blikvangers zijn de waterglijbaan AquaMouse, de topsuite in de schoorsteen van het schip en nieuwe shows zoals ‘Disney The Little Mermaid’ en ‘Disney Seas the Adventure’, een muzikale reis doorheen de favoriete verhalen. Disney Wish vaart zijn eerste reis op 9 juni tussen Port Canaveral en Nassau, inclusief Disney’s particuliere eiland Castaway Cay.

Norwegian Cruise Line

In augustus presenteert Norwegian Cruise Line de Norwegian Prima, het eerste in een reeks van zes schepen die de volgende jaren in de vaart komen. De grote aandachttrekker zijn de vele buitendekken. Adrenalinezoekers kunnen zich uitleven op het cart-circuit, een vrijevalglijbaan die een hoogte van tien dekken overbrugt en een Tidal Wave-glijbaan. De hoofdshow wordt ‘Summer: The Donna Summer Musical’ waarbij het theater verandert in een Vegas-style disco.

Norwegian Prima komt midden augustus in de vaart en verzorgt twee afvaarten vanuit Amsterdam. Het gaat om een achtdaagse naar IJsland en Noorwegen op 17 augustus en een tiendaagse Baltische cruise met vertrek op 3 september. Op 23 september vertrekt het schip vanuit Southampton via New York naar Port Canaveral (Orlando) en de Caraïben. Het eerste schip van de Prima Class heeft een dubbele bezetting van 3.215 gasten.

Virgin Voyages breidt haar vloot uit met twee schepen: Valiant Lady in maart en Resilient Lady in juli. Valiant Lady vaart deze zomer in de Middellandse Zee waarmee de jonge rederij haar Europees debuut maakt. De schepen zijn voorbehouden voor volwassenen en willen een modern en hip cruiseproduct zijn.

MSC Cruises

MSC lanceert dit najaar de MSC World Europa. Dit megaschip voor 6.774 passagiers luidt een nieuwe, indrukwekkende scheepsklasse in die net als de Oasis-klasse opgebouwd is rond een reeks omgevingen. MSC World Europa heeft een opvallende Y-vorm met open achterdek en een half open constructie met balkonhutten die uitgeven op de Europa Promenade. Een van de blikvangers in deze zone wordt een elf dekken hoge glijbaan. Verder worden de Aurea Spa- en Yacht Club-voorzieningen uitgebreid.

MSC World Europa wordt tevens het eerste schip van deze Europese rederij dat wordt aangedreven door vloeibaar aardgas. Het wordt daarnaast uitgerust met een proefinstallatie voor brandstofcellen. Op die manier wordt MSC Europa een van de cruiseschepen met de laagste CO2-voetafdruk. Het megaschip maakt zijn debuut in december in de Perzische Golf vanuit Abu Dhabi, Dubai en Doha. Een nieuwe bestemmingen in de regio wordt Abu Dhabi. Tijdens de zomer 2023 vaart MSC World Europa in de Westelijke Middellandse Zee.

Daarnaast lanceert MSC Cruises de MSC Seascape. Het zusterschip van de MSC Seashore wordt uitgerust met 2.270 hutten en de grootste MSC Yacht Club met bijna 3.000 m² ruimte met weids uitzicht op de oceaan vanaf het voordek van het schip. De oplevering staat gepland voor november 2022. Het tweede schip van de EVO-klasse krijgt volgende winter Miami als thuishaven.

Carnival Corporation

Carnival Cruise Line viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Dat wordt dit najaar gevierd met de lancering van de Carnival Celebration. Het zusterschip van de Mardi Gras vertrekt in november in Southampton op zijn eerste reis naar Miami en vaart volgende winter in de Caraïben. De schepen bieden plaats aan 5.282 gasten en varen op vloeibaar aardgas. De grote nieuwigheid van deze scheepsklasse is Bolt, de eerste rollercoaster op zee.

Princess Cruises rondt de Royal Class af met het zesde schip in de reeks. Discovery Princess heeft haar proefvaarten al achter de rug en maakt eind maart 2022 haar debuut vanuit Los Angeles. Het schip vaart in het voorjaar naar de Mexicaanse riviera en biedt tijdens het zomerseizoen cruises aan in Alaska.

Bij de Europese rederijen van de Carnival-groep vermelden we twee door LNG aangedreven schepen die eigenlijk eind 2021 al klaar waren, maar pas dit voorjaar hun eerste gasten zullen ontvangen. AIDAcosma is een zusterschip van de AIDAnova met een capaciteit van 5.252 passagiers. Eind februari neemt het vaartuig de Metropolenroute in West-Europa over en zal wekelijks Zeebrugge aanlopen. Na de doop vertrekt AIDAcosma in april naar de Middellandse Zee en stelt deze zomer cruises voor vanuit Palma de Mallorca en Barcelona.

Costa Cruises pakt uit met de Costa Toscana, het zusterschip van de Costa Smeralda. Zoals de naam laat vermoeden, wil het schip een eerbetoon zijn aan de Italiaanse regio. Het schip beschikt over 2.600 hutten en suites die net als alle publieke ruimtes de Italiaanse stijl weerspiegelen. Costa Toscana werd begin december al opgeleverd bij Meyer Turku in Finland en vaart de volgende weken naar Italië. Ze ontvangt haar eerste betalende klanten op 5 maart in Savona en op 6 maart in Marseille. Costa Toscana zal het hele jaar in de Westelijke Middellandse Zee varen.

Het best bewaarde geheim van 2022 is de nieuwe Cunarder. Het schip voor Cunard Line wordt het 249ste vaartuig van deze bijna 200 jaar oude en legendarische rederij en de eerste nieuwbouw sinds meer dan tien jaar. De lancering brengt de vloot op vier schepen. Op dit ogenblik weten we alleen dat het schip 332 meter lang wordt en plaats zal bieden aan circa 3.000 passagiers. De inrichting gebeurt door een team van befaamde binnenhuisarchitecten onder leiding van Adam D Tihany.

P&O Cruises lanceert tot slot een zusterschip van de Iona. De Arvia komt in december in de vaart en krijgt Southampton als thuishaven. Van daaruit zal het schip voor 5.220 gasten enkele cruises verzorgen naar de Canarische Eilanden en vertrekt daarna naar de Caraïben. Op het programma staan uiteenlopende afvaarten van 14 tot 22 nachten.

© foto’s en renderings Royal Caribbean, Disney Cruise Line, MSC Cruises, Costa Cruises en Cunard

Klik hier voor meer nieuws