Luxe- en expeditieschepen, een groeiend segment in de cruise-industrie

Na de resortschepen bekijken we vandaag welke luxe- en expeditieschepen dit jaar in de vaart komen. Dit marktsegment wint de jongste jaren aan belang. We zien een trend waarbij vakantiegangers de meest extreme bestemmingen wensen te bezoeken. Daarnaast heeft de coronacrisis de roep naar kleinere schepen die de platgetreden, drukke plaatsen mijden, alleen maar aangewakkerd. Meer nog dan bij de resortschepen zien we bovendien nieuwe spelers op het cruisetoneel verschijnen.

The Ritz Carlton Yacht Collection

Een van de schepen waar de sector van de luxecruises naar uitkijkt is de Evrima, het eerste schip van The Ritz-Carlton Yacht Collection. De lancering werd herhaaldelijk uitgesteld, maar eindelijk is het zo ver. Evrima verwelkomt op 6 mei in Lissabon haar eerste klanten en vaart deze zomer in de Middellandse Zee. Tijdens de winter vertoeft het yacht in het Caraïbisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika. De Evrima telt 149 zeer ruime suites. Het yacht beschikt over een wellnessinstituut, watersporten vanaf het marineplatform en diverse lounges en restaurants waaronder S.E.A., ontworpen door chef-kok Sven Elverfeld van Aqua, het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant van The Ritz-Carlton in het Duitse Wolfsburg. De bedoeling is de volgende jaren nog twee zusterschepen te bouwen. De lanceringsdata staat nog niet vast.

Emerald Azzurra, het eerste superjacht van Emerald Yacht Cruises ontvangt op 28 januari haar eerste passagiers. Dit schip voor 100 gasten begint haar carrière in de Rode Zee en zal van februari tot november cruises aanbieden vanuit diverse havens in de Oostelijke en Westelijke Middellandse Zee. Het jacht is uitgerust met een marinaplatform waar de gasten inschepen op de tenders of Zodiacs en het watersportmateriaal vinden waaronder peddelsurfplanken en snorkeluitrustingen. De Azzurra beschikt over zeer ruime kajuiten die starten met een oppervlakte van 28 m². 88 procent van de hutten en suites is voorzien van een balkon. In 2023 volgt de identieke Emerald Sakara. Emerald Cruises is een zustermaatschappij van Scenic Cruises. Het buitenzicht van de jachten doet dan ook denken aan de Scenic Eclipse.

Silversea Cruises

Silversea Cruises pakt uit met de Silver Dawn, het derde en laatste schip van de Muse-klasse. Het schip liep in het najaar van 2021 reeds van stapel, maar komt pas in maart in de vaart. Silver Dawn vaart tijdens het zomerseizoen in de Middellandse Zee.

Het tiende schip van Silversea bouwt verder op de succesvolle voorzieningen van haar zusterschepen waaronder het vorig jaar geïntroduceerde gastronomische programma Sea and Land Taste (S.A.L.T.). De grote nieuwigheid is het baanbrekende wellnessprogramma Otium. De bedoeling is de gasten de ultieme ontspannen verwennerij te bieden en een full-service ervaring te creëren die de traditionele behandelingskamer overstijgt en de beleving doortrekt naar de suite, de slaapkamer, het bad en het balkon. De rederij noemt het resultaat een verheffing van Silversea’s unieke kijk op luxe.

Viking Cruises breidt haar aanbod in 2022 uit met drie schepen. Viking Mars en Viking Neptune worden de volgende eenheden in haar vloot van zeeschepen. Met deze nieuwste toevoegingen bestaat de reeks straks uit negen identieke vaartuigen met een capaciteit van 930 gasten.

Daarnaast lanceert Viking in augustus met de Viking Polaris haar tweede expeditieschip. Het vaartuig volgt op de Viking Octantis die Vard in december heeft opgeleverd. Met dit product bouwt Viking verder op haar bekroonde rivier- en oceaanreizen. De schepen bieden plaats aan 378 passagiers. De nieuwigheid voor de expeditiesector is The Hangar, een in-ship marina met scheepshelling waar de gasten op een comfortabele wijze in de rubberboten kunnen stappen. Elk schip is ook uitgerust met twee onderzeeërs voor zes personen. De expeditieschepen doorkruisen tijdens onze zomermaanden Arctische wateren, Canada en de Grote Meren van Noord-Amerika. Op Grand Journeys varen ze daarna naar de andere kant van de wereld voor een winterseizoen in Zuid-Amerika en Antarctica.

Net als Viking verbreedt ook American Queen Voyages (de nieuwe naam voor American Queen Steamboat Company en Victory Cruise Lines) haar werkterrein. De maatschappij stelt naast rivier- en kustcruises vanaf dit jaar ook expeditiereizen voor. Haar eerste schip is de Ocean Victory die de rederij chartert bij SunStone Ships. Het schip is ontworpen door Ulstein en valt op met zijn omgekeerde boeg die zorgt voor een grotere stabiliteit. Deze X-bow zagen we ook al bij de nieuwe schepen van onder meer Lindblad Expeditions-National Geographic en Aurora Expeditions. Ocean Victory biedt plaats aan 185 gasten en zal cruises aanbieden in Alaska, de Stille Zuidzee en de poolgebieden.

Seabourn

Bij Seabourn liep de bouw van het eerste expeditieschip flinke vertraging op. Seabourn Venture komt nu op 10 april in de vaart. Haar openingscruise wordt een twaalfdaagse vanuit Greenwich (Londen) rond de Britse eilanden. Die reis kan worden gekoppeld aan een volgende cruise langs de Noorse kust. Het schip spendeert de zomer tussen Noorwegen, Spitsbergen, IJsland en Groenland en reist in het najaar naar Zuid-Amerika voor het eerste seizoen in Antarctica.

De vertraging in de bouw van de Seabourn Venture heeft ook gevolgen voor het zusterschip. Seabourn Pursuit staat nu gepland voor het voorjaar van 2023. Beide schepen bieden plaats aan 264 passagiers. Ze worden gebouwd volgens de PC6 Polar Class-normen en zullen een overvloed aan moderne hardware en technologie bevatten die de wereldwijde inzet en mogelijkheden van het schip uitbreiden. Ze zijn verder uitgerust met een landingszone en twee batterij-aangedreven onderzeeërs voor een piloot en zes gasten.

Oceanwide Expeditions lanceert deze zomer haar nieuwe PC6-schip Janssonius. Het expeditieschip wordt gebouwd op hetzelfde platform als de Hondius die in 2019 in de vaart kwam. De schepen beschikken over 80 hutten voor een totaal van 170 gasten. Zij worden begeleid door een 72-koppige crew. Eén dek is gereserveerd voor lezingen en presentaties in een observation lounge en lecture room. Ocean Expeditions focust zich op natuur gerelateerde activiteiten. Haar expeditieschepen beschikken over een vloot van krachtige Zodiacs die via drie aparte gangways snel kunnen worden ingezet. De Janssonius vaart in de nazomer in Groenland en zet vervolgens koers richting South Georgia, de Falklands en het Antarctisch schiereiland.

Atlas Ocean Voyages breidt haar vloot uit met de World Traveller en World Seeker. World Traveller vaart deze zomer in de Middellandse Zee, terwijl de vorig jaar gelanceerde World Navigator tijdens de zomermaanden ook Noord-Europa bezoekt. Het programma van de World Seeker is nog niet gepubliceerd. De schepen behoren tot de expeditiereeks die het Portugese Mystic Invest bouwt. Ter herinnering: dit zijn zusterschepen van de World Explorer die Rivages du Monde chartert en deze zomer cruises aanbiedt vanuit Zeebrugge.

Swan Hellenic

Swan Hellenic introduceert na de Minerva dit jaar nog twee expeditieschepen met een hoge ijsklasse. In april lanceert de maatschappij de SH Vega die net als het eerste schip plaats biedt aan 152 gasten en 120 bemanningsleden. Beide schepen varen deze zomer in het Noordpoolgebied met routes die ook minder bezochte gebieden aanlopen zoals Kamchatka, de Koerilen, Aleoeten, Nova Zembla en Siberië. Tegen het einde van het jaar volgt het alsnog naamloze derde schip. Dat expeditieschip zal niet alleen 192 gasten kunnen accommoderen, maar wordt tevens gebouwd volgens de PC6-klassificatie. Als Polar Code 6 kan het dikkere ijslagen aan en zal het nog minder bezochte poolgebieden kunnen bezoeken.

We besluiten het overzicht met drie schepen die dit jaar een tweede (of derde) leven krijgen. Ponant neemt haar vernieuwde zeiljacht in de vaart. Le Ponant wordt dit voorjaar volledig gemoderniseerd, vaart vanaf juni in de Adriatische Zee en in het najaar naar de Griekse eilanden. Azamara breidt haar vloot in mei uit met de Azamara Onward (ex Pacific Princess) en beschikt straks over vier identieke schepen voor 700 passagiers. Dit laat de boetiekrederij toe nog meer bestemmingen te bezoeken en langer in bepaalde gebieden te opereren. Dat zien we al in de Middellandse Zee waar Azamara ook tijdens het winterseizoen 2022-2023 zal varen.

Om de lijst helemaal compleet te maken, vermelden we tot slot de Margarita Paradise. De voormalige Costa Classica/Grand Paradise wordt het eerste schip van Margaritaville at Sea en vaart vanaf eind april tussen Palm Beach in Florida en Grand Bahama Island.

© foto’s en renderings The Ritz-Carlton Yacht Collection, Silversea Cruises, Emerald Yacht Cruises, Seabourn en Swan Hellenic.

 

Klik hier voor meer nieuws