Cruiserederijen schrappen afvaarten en brengen schepen later in de vaart

De cruisesector is niet immuun voor de snelle verspreiding van de Omicron-variant. Diverse rederijen hebben na positieve gevallen de jongste weken afvaarten moeten afgelasten of cruises vroegtijdig beëindigen. Voorzichtigheidshalve worden verder vaarschema’s aangepast en de heropstart van schepen uitgesteld.

Norwegian Cruise Line heeft haar jongste afvaart met de Norwegian Pearl moeten afbreken. Het schip was maandag in Miami vertrokken richting Panama, maar heeft op de tweede dag van de cruise rechtsomkeer gemaakt en keerde terug naar Florida. Daarnaast besliste de rederij de volgende afvaart met de Norwegian Getaway af te gelasten. Het schip arriveerde woensdag in Miami en vatte gisteravond haar volgende cruise niet aan. In een reactie spreekt NCL van ‘een moeilijke beslissing die Covid-gerelateerd is’, maar gaf verder geen uitleg.

De rederij heeft ook beslist zes schepen voorlopig uit de vaart te houden. Norwegian Sky en Pride of America zullen ten vroegste begin maart heropstarten. Norwegian Jade die eerder haar cruises in Zuid-Afrika schrapte, blijft tot begin maart tegen de kade en Norwegian Star tot midden maart. De heringebruikneming van Norwegian Sun en Norwegian Spirit wordt uitgesteld tot de tweede helft van april.

Zusterrederij Regent Seven Seas Cruises heeft het vaarschema van haar wereldcruise aangepast. De Seven Seas Mariner moest woensdagavond vanuit San Francisco vertrekken. In plaats van de wereld rond te varen, zal het luxeschip nu een reeks kortere reizen aanbieden. De eerste afvaart is een achttiendaagse door het Panamakanaal die begin februari eindigt in Miami. Vanuit Florida zal de Seven Seas Mariner ter vervanging vier nieuwe reisroutes van 21 tot 31 nachten voorstellen. Die worden op dit ogenblik nog uitgewerkt. De vier afvaarten kunnen wel aan elkaar worden gekoppeld tot een langere reis van 120 dagen. Met deze aanpassing blijft het schip in de Caraïben en nabij de Amerikaanse kusten varen. Dit laat vermoeden dat het om een voorzorgsmaatregel gaat om eventuele verre repatriëringen te vermijden.

MSC Cruises en Costa Cruises die momenteel schepen in Brazilië hebben, besloten uit eigen beweging om voorlopig tot 21 januari niet uit te varen. Aan de basis ligt de manier waarop Brazilië de Covid-protocollen van de rederijen interpreteert. Die maken cruises vanuit Brazilië onmogelijk. De lokale afdeling van de Cruise Lines International Association (CLIA) overlegt met de betrokken ministeries om tot duidelijke afspraken te komen. Brazilië had voor de start van het cruiseseizoen wel ingestemd met de gezondheids- en veiligheidsprotocollen van beide rederijen die verder gaan dan de regels die er momenteel aan land gelden. Niettemin zouden beide partijen niet op eenzelfde lijn zitten. Wegens de vele restricties in Argentinië, Brazilië en Chili heeft ook Oceania haar afvaarten met de Marina in Zuid-Amerika geschrapt.

Eerder deze week berichten we al over het vroegtijdig stopzetten van de jongste afvaart van de AIDAnova in Lissabon. De volgende cruise van het AIDA-schip die vandaag zou starten in de Canarische Eilanden is afgelast alsook de afvaart van 12 januari. AIDAnova arriveert morgen in Barcelona en blijft daar voorlopig tegen de kade liggen. Ook bij MSC Cruises, TUI Cruises en Hapag-Lloyd Cruises werden de voorbije week besmettingen vastgesteld. Mein Schiff 6 schrapt minstens twee afvaarten vanuit Dubai. Ponant zag zich de voorbije weken verplicht diverse cruises af te gelasten. Zie afzonderlijk artikel.

© foto Norwegian Cruise Line

Klik hier voor meer nieuws