Ponant: Omicron, afgelastingen en verplichte boosterprik

Tijdens een Facebook Live-event voor de trouwe klanten van Ponant heeft CEO Hervé Gastinel woensdag opvallend open gecommuniceerd over de manier waarop de Franse luxe- en expeditierederij omgaat met de coronapandemie en de besmettingen aan boord van haar schepen. Hij deelde ook mee dat Ponant vanaf 15 januari de boosterprik verplicht.

De cruisesector wordt sinds bijna 22 maanden ‘geteisterd’ door de coronapandemie. Ponant was afgelopen zomer een van de eerste rederijen om terug uit te varen. Ze sloot het jaar af met 120 afvaarten en 15.000 passagiers of één vijfde van wat de rederij in een normaal jaar zou presteren. Tot midden december waren er aan boord van de schepen maar enkele Covid-gevallen die de maatschappij snel kon opvangen zonder het leven voor de passagiers en bemanningsleden te verstoren.

Hervé Gastinel: “Midden december is de situatie totaal veranderd door de zeer besmettelijke Omicron-variant. Niettegenstaande het feit dat alle opvarenden zijn gevaccineerd en bij de inscheping een PCR-test moeten voorleggen, is het virus er in enkele gevallen toch in geslaagd aan boord te geraken. Op de Jacques Cartier en de Bellot werden de voorbije weken enkele tientallen positieve gevallen gedetecteerd. Ik benadruk dat de besmette personen asymptomatisch waren of alleen milde symptomen vertoonden. Nergens waren zware medische ingrepen of ziekenhuisopnames nodig. We zijn er ook telkens in geslaagd deze mensen in samenwerking met de hoofdzetel in Marseille en de plaatselijke agenten te repatriëren zonder quarantaine op de bestemming.”

Als gevolg van deze besmettingen werden enkele afvaarten van de Jacques Cartier en Bellot geannuleerd om het schip volledig te sanitiseren. “Om transparant te zijn, kan ik melden dat we deze week mogelijke positieve gevallen hebben op Le Bougainville in de Indische Oceaan, Le Champlain in de Caraïben en Le Commandant Charcot in Antarctica. Voor het einde van de week wordt beslist of we al dan niet de volgende afvaarten moeten schrappen. Op de overige schepen hadden we tot op heden geen enkel positief geval.”

Uitvaren of afgelasten

Volgens Gastinel worden beslissingen over het al dan niet uitvaren niet genomen vanuit een ivoren toren in Marseille, maar in overleg met de betrokken autoriteiten en sanitaire instanties. “Bovendien moeten we het hoofd koel houden. Uit onderzoek blijkt dat Omicron minder ziekmakend is. Ook zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Bijgevolg zien we geen redenen om alle afvaarten tijdelijk stil te leggen. Een bijkomend argument is dat Ponant door de coronacrisis financieel een moeilijke tijd doormaakt. Wij willen een minimum aan economische bedrijvigheid behouden om erger te kunnen voorkomen.”

De topman toonde tegelijk begrip voor mensen die zich onzeker voelen en liever niet op reis vertrekken. “Gezien de moeilijke situatie en risico’s willen we de gasten niet financieel beboeten indien ze hun cruise wensen te annuleren. Samen met de passagiers proberen we een oplossing te vinden om ze zonder kosten over te zetten naar een toekomstige afvaart.” Gastinel deelde mee dat Ponant vanaf 15 januari alleen nog gasten aanvaardt die de boosterprik hebben ontvangen. Ook passagiers die om een of andere reden de derde prik nog niet hebben gekregen, kunnen hun reis inclusief vluchten zonder kosten overzetten naar een latere datum.

Zie ook artikel over afgelastingen en uitstellen bij andere rederijen.

© foto’s Ponant – Alexandre Lamy

Klik hier voor meer nieuws