MV Werften vraagt bescherming tegen schuldeisers aan – UPDATE

MV Werften, eigendom van Genting Hongkong, de moedermaatschappij van onder meer Crystal Cruises, Star Cruises en Dream Cruises, heeft maandag insolventie aangevraagd. De werknemers werden hierover vanmorgen ingelicht. De beursnotering van de groep werd vrijdag al tijdelijk geschorst na berichten dat de werf met drie vestigingen in Noord-Duitsland de lonen voor december van 2.000 werknemers en arbeiders nog niet had uitbetaald wegens een gebrek aan liquide middelen.

Door de coronacrisis en het uitblijven van orders kampt MV Werften met financiële problemen. De werf voert al langer gesprekken met de Duitse regering over steunmaatregelen. Werften bereikte afgelopen jaar een overeenkomst voor financiële steun van de Duitse overheid en de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Die dossiers worden in de rechtbank aangevochten. Morgen, dinsdag komt de zaak opnieuw voor. Er was 300 miljoen euro toegezegd, in de eerste plaats bestemd om de afwerking van de Global Dream mogelijk te maken. Naargelang de bronnen zou in een huidige fase maar 5,6 tot 78 miljoen worden uitbetaald. Bovendien wil de overheid garanties dat MV Werften zal blijven draaien. Ook is er een plan om de vestiging in Stralsund te verkopen en alleen nog Wismar en Rostock over te houden.

Een mogelijke sluiting van de werf heeft zware gevolgen voor de werknemers, maar ook voor de regio Mecklenburg-Vorpommern die al met een hoge werkloosheid kampt. Daarnaast komt de tijdige oplevering van de Global Dream in het gedrang. Dream Cruises heeft bij MV Werften twee schepen van de Global Class in aanbouw. De oplevering van de Global Dream is gepland voor dit najaar. Het zusterschip volgt eind 2023. De schepen beschikken over 2.503 kajuiten en kunnen tot 9.500 passagiers ontvangen. Ook is er nog steeds het plan om de volgende jaren één of meerdere zusterschepen van de Crystal Endeavor te bouwen.

© foto MV Werften

Klik hier voor meer nieuws