Faillissement dreigt voor MV Werften en Lloyd Werft

Enkele uren nadat de MV Werften met vestigingen in Rostock, Wismar en Stralsund bescherming aanvroeg tegen haar schuldeisers (zie ook bericht maandag), heeft een rechtbank maandagnamiddag ook Lloyd Werft Bremerhaven insolvent verklaard. De rechtbank in Bremerhaven heeft een tijdelijke administrateur aangesteld.

Lloyd Werft is net als de MV Werften eigendom van Genting Hongkong. De Aziatische groep verwierf de ruim 160 jaar oude werf in 2016. Lloyd Werft is gespecialiseerd in de bouw van luxejachten en onderhoud en vernieuwing van cruiseschepen. Toen Genting enkele maanden later ook eigenaar werd van MV Werften, was het plan dat de twee bedrijven elkaar zouden ondersteunen in de bouw van nieuwe schepen. Al snel bleek het plan niet haalbaar en moest Lloyd Werft afslanken tot circa 300 werknemers. Uiteindelijk zette Genting Lloyd Werft in de etalage, maar een koper werd niet gevonden. Wellicht zullen curatoren nu proberen de twee bedrijven als één pakket te verkopen.

De problemen op de twee Duitse werven hebben te maken met de coronacrisis en het uitblijven van orders. In een ruimere context zag ook Genting Hongkong haar inkomsten de voorbije twee jaar fors dalen. De moedermaatschappij haalde een groot deel van haar inkomsten uit casino’s in Azië en Amerika. Door de pandemie en reisrestricties kregen die minder mensen over de vloer. Genting zag zich al verplicht af te zien van nieuwe projecten in Macau en bestaande hotels van de hand te doen, precies om haar cruiserederijen (Crystal Cruises, Dream Cruises en Star Cruises) en scheepswerven boven water te houden.

Het heeft echter allemaal niet mogen baten en vandaag zal Genting haar twee Duitse scheepsbouwbedrijven verliezen. Het laatste schip dat MV Werften opleverde, was afgelopen zomer de Crystal Endeavor. De vraag is hoe het nu verder moet met de bouw van de twee resortschepen met 2.500 hutten die MV Werften bouwt voor Dream Cruises. Global Dream is voor driekwart afgewerkt en moet later dit jaar in de vaart komen. Werften had al aangedrongen op steun van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern om dit schip te kunnen afwerken. Over het zusterschip, gepland voor 2023 is er nog meer onzekerheid.

© foto MV Werften

Klik hier voor meer nieuws