Afwerking Global Dream op de helling na faillissement Werften

Het gaat van kwaad naar erger met MV Werften. Een rechtbank zegt dat de Duitse deelstaat niet gebonden is aan de beloofde noodsteun aan de failliete scheepswerven. Hierdoor komt de afwerking in het gedrang van de Global Dream die later dit jaar van stapel zou lopen.

Afgelopen week heeft de rechtbank de MV Werften en Lloyd Werft Bremerhaven, beide eigendom van Genting Hong Kong, failliet verklaard. De werven met vestigingen in Bremerhaven, Wismar, Rostock en Stralsund verkeerden al langer in geldnood. De coronapandemie en het uitblijven van nieuwe orders hebben het financieel probleem nog acuter gemaakt. De groep kijkt aan tegen een schuldenberg van circa 2,5 miljard euro. Wegens een gebrek aan liquiditeiten kon ze begin dit jaar ook de lonen voor december aan de bijna 2.000 werknemers niet tijdig uitbetalen. Op 10 januari vroeg Werften het faillissement aan. Enkele uren later nam Lloyd Werft een gelijkaardige beslissing.

In juni 2021 stemde de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in met een noodlening van 78 miljoen euro.  Deze staatstussenkomt is nodig om de Global Dream te kunnen afwerken. Het megaschip voor Dream Cruises is momenteel al voor 75 procent klaar. In ruil zou Genting Hong Kong – eigenaar van de twee werven maar eveneens van Crystal Cruises, Star Cruises en Dream Cruises – een herstructureringsplan ten belope van 2,6 miljard euro uitwerken. Dat zou onder meer gebeuren via een kapitaalsinjectie van de moedermaatschappij. Omdat de werven intussen failliet zijn, zegt de rechter dat er niet langer sprake kan zijn van een overbruggingskrediet van de deelstaat.

De rechtbank heeft intussen een tijdelijke bewindvoerder aangesteld. Die moet op korte termijn de nodige middelen vinden om de Global Dream af te werken. Daarnaast moet hij kandidaat-kopers zoeken om MV Werften en Lloyd Werft over te nemen. Hij kijkt daarbij naar andere Duitse scheepsbouwers, maar ook een investeringsgroep uit de Verenigde Arabische Emiraten.

© rendering Dream Cruises

Klik hier voor meer nieuws