Genting Hong Kong legt boeken neer

Cruise-operator Genting Hong Kong heeft een aanvraag ingediend om het bedrijf te liquideren nadat het er niet was in geslaagd de financiering rond te krijgen om zijn schulden te betalen. Dat stelde de maatschappij woensdagmorgen in een verklaring op de beurs van Hong Kong. De beslissing volgt op het faillissement van de Duitse scheepswerven MV Werften en Meyer Werft Bremerhaven. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de dochtermaatschappijen Crystal Cruises, Dream Cruises en Star Cruises.

Genting Hong Kong waarschuwde vorige week dat het bedrijf geconfronteerd wordt met een mogelijke cross-default van 2,78 miljard dollar, na de insolventie van de Duitse dochterondernemingen voor scheepsbouw. In de verklaring van woensdag zegt Genting Hong Kong dat ze “alle redelijke inspanningen heeft geleverd om met zijn schuldeisers en belanghebbenden te onderhandelen”.

Crystal Cruises

Genting Hong Kong is eigenaar van de luxe- en expeditierederij Crystal Cruises alsook Star Cruises en Dream Cruises die de regio Azië-Pacific bedienen. “Bepaalde zakelijke activiteiten van de groep, inclusief maar niet beperkt tot de activiteiten van cruisemaatschappijen door Dream Cruises Holding Limited, zullen worden voortgezet om de kernactiva te behouden en te beschermen en de waarde van de groep te behouden”, aldus het bedrijf in zijn verklaring. “Er wordt echter verwacht dat het merendeel van de bestaande activiteiten van de groep zal stoppen met werken.”

De Duitse scheepsbouwdochter MV Werften heeft vorige week het faillissement aangevraagd nadat ze er niet in was geslaagd de financiering voor de voltooiing van zijn Global Dream, het resortschip voor Dream Cruises rond te krijgen. De schuldenberg van de werf bedraagt circa 2,5 miljard euro. Genting Hong Kong, dat deel uitmaakt van de Genting Group in Maleisië, rapporteerde ook al een nettoverlies van 1,7 miljard dollar voor 2020 als gevolg van reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie.

In een mededeling liet Genting in de loop van dinsdag weten dat ze wellicht de boeken zou neerleggen. Dat gebeurde later op de dag bij het hooggerechtshof van Bermuda. Die moet nu voorlopige vereffenaars aanstellen om te onderhandelen met de schuldeisers en belanghebbenden. De beurs in Hong Kong heeft de verhandeling van de Genting-aandelen intussen opgeschort voor onbepaalde tijd. Het waardepapier verloor deze maand al de helft van zijn waarde.

Of Crystal Cruises een reddingsboei toegeworpen krijgt, is vandaag onduidelijk. De toekomst van de rederij ziet er evenwel niet zo rooskleurig uit. Net als andere cruiserederijen kreunt de maatschappij onder de coronapandemie. Door het negatieve nieuws over de Duitse werven en de Genting-groep dreigen bovendien geboekte gasten uit voorzichtigheid hun cruise te annuleren. Crystal Cruises biedt zowel luxe- en expeditiecruises als riviercruises aan. Ze beschikt hiervoor over drie zeeschepen en vijf rivierschepen.

© foto Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws