MSC Group wil samen met Lufthansa meerderheid in ITA Airways

De MSC Group wil in samenwerking met Lufthansa een meerderheidsbelang verwerven in de Italiaanse staatsmaatschappij ITA Airways. De airline werd in oktober van vorig jaar gelanceerd als opvolger voor het failliete Alitalia. MSC heeft maandag haar interesse kenbaar gemaakt aan de Italiaanse regering, de eigenaar van ITA. De scheepvaartgroep heeft Italië verzocht om een periode van 90 dagen voor exclusieve onderhandelingen.

In een mededeling zegt de MSC Group dat ze een synergie ziet op het vlak van de vracht- en cruiseactiviteiten. De groep kan hoogwaardige vrachten per vliegtuig versturen en de carrier gebruiken voor het vervoer van cruisepassagiers van en naar de inscheephavens, zowel binnen Europa als intercontinentaal. Op dit ogenblik moet MSC Cruises in de diverse landen met individuele luchtvaarmaatschappijen afspraken maken of chartervluchten inleggen. In ons land heeft ze voor het zomerseizoen een overeenkomst met Brussels Airlines, een dochter van Lufthansa.

De Duitse luchtvaartmaatschappij had eerder al interesse getoond in ITA. Volgens berichten in de Duitse media zal het nieuws deze week officieel worden aangekondigd. Lufthansa wil een belang van 40 procent in het staatsbedrijf kopen. Als lid van Skyteam heeft ITA Airways op dit ogenblik een codeshare-overeenkomst met Delta Airlines, maar die zou geen interesse hebben om in de Italiaanse maatschappij te investeren.

Een mogelijke participatie van MSC en Lufthansa in ITA is onderworpen aan wettelijke goedkeuringen en een due diligence-onderzoek. Daarin worden de economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden van de maatschappijen bekeken.

Klik hier voor meer nieuws