Northern Xplorer wil vanaf 2024 emissievrije cruiseschepen lanceren

In 2026 worden in Noorwegen nieuwe voorschriften van kracht die nulemissies voor schepen verplichten in de werelderfgoedlocaties Geirangerfjord en Nærøyfjord. NCE Maritime CleanTech spreekt van een belangrijke verordening die de ontwikkeling en investering in emissievrije oplossingen voor de scheepvaart zal aanmoedigen. NCE is een cluster van 150 maritieme ondernemingen van designers en ingenieurs tot havens, rederijen en werven, die naar oplossingen zoekt om de scheepvaart groener te maken.

Een van de clusterpartners Northern Xplorer AS kondigt de lancering aan van baanbrekende emissievrije luxecruiseschepen. Het plan is om een reeks van 14 schepen van 130 meter te bouwen die plaats bieden aan maximaal 300 passagiers, ondersteund door een 100-tal bemanningsleden. Achter Northern Xplorer staan directieleden van maritieme bedrijven en politieke adviseurs. Diverse mensen waren eerder actief bij cruiserederijen zoals NCL, Crystal Cruises, TUI Cruises en Royal Caribbean. Een zevental bedrijven is intussen al mee in het project gestapt. De financiering gebeurt met privékapitaal. Gezien het innovatieve en groene karakter hopen de initiatiefnemers ook op steun van Noorwegen, Zweden en de Europese Unie. De eerste schepen moeten vanaf 2024/2025 operationeel zijn, ruim vóór de emissievrije regelgeving van 2026 die van invloed is op de werelderfgoedfjorden van Noorwegen.

De schepen zullen beschikken over schone technologieën, waaronder volledig elektrische voortstuwing, batterij-energieopslag, waterstofbrandstofcellen en aanvullende hernieuwbare energievoorziening (wind- en zonne-energie). Geavanceerde HVAC-systemen beschermen tegen verspreiding van ziekteverwekkers, terwijl uitgebreid gebruik van recycleerbare materialen circulariteit zal bevorderen. De vaartuigen zullen ook beschikken over een geavanceerde technologie om plasticafval in de zee te detecteren en het bewustzijn van maritieme vervuiling te vergroten. De schepen worden gebouwd volgens de hoogste classificatienotaties en zijn geoptimaliseerd voor superieure energie-efficiëntie en een lager brandstofverbruik.

CEO Rolf A. Sandvik van Northern Xplorer pleit voor ontdekkingsreizen aan boord van kleinere schepen met een lage impact boven grote resortschepen die de populaire bestemmingen overspoelen. De schepen die de rederij uit Oslo voorstelt houden het midden tussen een oceaan- en riviercruise en richten zich naar reizigers die op zoek zijn naar een meer intieme ervaring om van dichtbij inzicht te krijgen in een nieuwe cultuur en te vertrekken met het gevoel dat hun vakantie een positieve bijdrage heeft geleverd aan de lokale gemeenschappen en de planeet.

Massatoerisme mijden

Volgens Sandvik wil het aanbod van NX het massatoerisme mijden en havens bezoeken waar grote schepen geen toegang toe hebben, met aandacht voor detail in service en op maat gemaakte excursies die elke reis speciaal zullen maken. “Als bedrijf zullen we deel uitmaken van het lokale weefsel met boeiende activiteiten die lokale werkgelegenheid en innovatie ondersteunen. We zullen strikte due diligence van onderleveranciers uitvoeren om ervoor te zorgen dat onze groene filosofie de waardeketen omspant, terwijl we ook wetenschappelijk onderzoek en het behoud van de zee faciliteren”, zegt Sandvik.

Volgens Northern Xplorer heeft de overheidsregeling om alleen nog uitstootvrije schepen toe te laten in de historische fjorden de technologische ontwikkeling versneld. De overheidsvoorschriften in de werelderfgoedfjorden hebben het bedrijf ertoe aangezet dit nieuwe cruiseconcept te ontwikkelen.  Hege Økland, CEO van NCE Maritime CleanTech prijst alvast het initiatief. “Het project toont aan waarom nationale en internationale overheden in samenspraak met de maritieme industrie strengere emissienormen moeten stellen. Als de regelgeving duidelijk en voorspelbaar is, weten we dat de maritieme industrie de benodigde technologie kan ontwikkelen en leveren.”

© rendering Northern Xplorer

Klik hier voor meer nieuws