SH Minerva evacueert onderzoeksteam uit Antarctica

De SH Minerva van Swan Hellenic heeft assistentie verleend bij het evacueren van het Antarctic Quest 21-expeditieteam in Portal Point op het Antarctisch schiereiland. De evacuatie gebeurde tijdens de tweede cruise van het vijfsterrenschip dat pas in december in de vaart kwam. Het vaartuig pikte het team van onderzoekers op en bracht de leden veilig aan land in Ushuaia.

Het expeditieteam was vijf weken bezig geweest met wetenschappelijk onderzoek. De deelnemers reisden door onbetreden gebieden over en langs de ‘ruggengraat’ van het Antarctisch Schiereiland toen duidelijk werd dat ze zouden moeten proberen om eerder terug te keren. Covid-beperkingen in Argentinië hebben ertoe geleid dat veel Polar-operators hun programma’s hebben geannuleerd. Hierdoor kon het expeditieteam niet zoals gepland worden opgehaald. De ploeg dreigde dan ook vast te zitten in Antarctica. Dat was het moment waarop SH Minerva regelde om hen te hulp te komen.

“We moeten zeggen dat de warmte en gastvrijheid van iedereen op SH Minerva gewoonweg uitstekend was en dat we zo vriendelijk werden behandeld. Het is moeilijk om woorden te vinden om onze dankbaarheid te uiten voor alles wat er voor ons is gedaan,” zei expeditieleider Paul Hart.

Antarctic Quest 21 was een herdenking van het leven van Sir Ernest Henry Shackleton. De expeditie verzamelde monsters die essentiële informatie verschaften voor de wetenschappelijke medewerkers over de niveaus van microplastics en metalen in de sneeuw, over het ozongat, de hoeveelheid UV die het schiereiland bereikt en meteorologische observaties om te helpen de modellering van de accumulatie en het verlies van ijsmassa’s op het schiereiland te verbeteren.

“De bemanning en gasten op SH Minerva waren verheugd dat ze in deze omstandigheden de ontdekkingsreizigers konden helpen hun missie veilig te voltooien. Het team was erg genereus in het delen van de ervaringen, wat een rijk stimulerend perspectief op de reis bracht”, aldus Andrea Zito, CEO van Swan Hellenic. “Swan Hellenic zet zich in om de onderzoeksgemeenschap te helpen en banden met haar op te bouwen. Het voorval was bijgevolg een zeer passende vroege aflevering voor het eerste schip in onze vloot.”

© foto Swan Hellenic

Klik hier voor meer nieuws