Al 6 miljoen vakantiegangers vertrokken sinds heropstart weer op cruise

Sinds de heropstart van de cruiseschepen na de piek van de coronapandemie vertrokken al meer dan zes miljoen passagiers op cruise. Dit blijkt uit cijfers die de Cruise Lines International Association (CLIA) net heeft vrijgegeven. De organisatie sloot 2020 af met 5,8 miljoen passagiers, tegenover 29,7 miljoen in 2019. Dit komt neer op een terugval met 81 procent. Door de opschorting van de afvaarten daalde het aantal werknemers in de sector met 51 procent, terwijl de bijdrage aan de economie met 59 procent afnam. Sinds de geleidelijke heropstart vanaf juli 2020 trokken al opnieuw 6 miljoen mensen de oceanen op in 81 landen die hun deuren hebben opengesteld voor cruiseschepen.

CLIA noemt 2022 een overgangsjaar waarbij de cruise-industrie door onbekende wateren vaart en onoverkomelijke uitdagingen zal overwinnen. Kelly Craighead, President & CEO CLIA Global: “De cruise-industrie heeft tijdens haar meer dan 50-jarige geschiedenis haar veerkracht bewezen. In onze prognose zal het passagiersvolume zich herstellen en tegen eind 2023 de niveaus van 2019 overtreffen. In de opwaartse voorspelling zal het passagiersvolume naar verwachting dit jaar herstellen tot 101 procent van het niveau van 2019.”

De vereniging heeft diverse scenario’s voor de volgende vijf jaar uitgewerkt. Volgens de meest voorzichtige prognose zullen in 2026 ruim 33 miljoen mensen op cruise vertrekken (+12 procent in vergelijking met 2019). De meest optimistische prognoses ramen het passagierscijfer op 37,5 miljoen tegen eind 2026 (+28 procent).

Volgens CLIA komen dit jaar 25 nieuwe zeeschepen in de vaart. CLIA-leden investeren in nieuwe schepen en technologieën en streven naar netto CO2-neutrale cruises tegen 2050. Tegen 2027 zal de oceaanvloot van CLIA 26 LNG-aangedreven schepen omvatten en zal 81 procent van de wereldwijde capaciteit van de aangesloten maatschappijen beschikken over geavanceerde afvalwaterbehandelingssystemen. Zo’n 174 cruiseschepen zullen kunnen worden aangesloten op walstroom.

Meer details vind je in het ‘CLIA State of the Cruise Industry Outlook 2022’ dat je hier kan downloaden.

Klik hier voor meer nieuws