Aruba weigert Crystal Serenity, schip op weg naar Bimini

Aruba heeft in het weekend de aanloop van de Crystal Serenity geweigerd. Het luxeschip van Crystal Cruises zou haar (voorlopige laatste) afvaart eindigen in Oranjestad. Serenity kreeg evenwel geen toestemming om de haven aan te lopen. De rederij besliste daarop het schip af te leiden naar de Bahama’s waar het vandaag, maandag, wordt verwacht. Net als vorige week met de Crystal Symphony brengt een ferry van Balearia de passagiers vanuit Bimini naar Port Everglades. In Florida kunnen ze dan hun terugreis aanvatten.

Door uit te wijken naar de kade van het resort van Genting Hong Kong in Bimini wil Crystal Cruises vermijden dat beslag wordt gelegd op het schip. Een rechter in Florida stemde eerder deze maand in met de eis van een bunkermaatschappij om beslag te leggen op de Crystal Symphony omwille van onbetaalde brandstofleveringen. Het schip meerde daarom af in de Bimini in plaats van Miami. Na vandaag is alleen nog de Crystal Endeavor in de vaart in Antarctica. Het expeditieschip eindigt in principe aanstaande vrijdag zijn cruise in Ushuaia.

Na de beslissing van de moedermaatschappij Genting Hong Kong om de boeken neer te leggen, kondigde Crystal Cruises aan alle afvaarten af te gelasten tot 29 april. Die opschorting moet het managementteam de mogelijkheid bieden de huidige stand van zaken te evalueren en de verschillende opties voor de toekomst te onderzoeken. Een hervatting van de cruises lijkt vandaag onwaarschijnlijk. Uit de berichten van de voorbije dagen blijkt dat Genting Hong Kong vooral Dream Cruises uit de brand wil slepen.

Genting wil Dream Cruises herstructureren en oppert dat de schuldeisers meer baat hebben bij een herstructurering dan een liquidatie van het bedrijf. De voorlopige vereffenaars bekijken de financiële subdivisie en zullen dan al dan niet een herstelplan op tafel leggen. In de communicatie van de voorbije dagen was geen sprake van Crystal Cruises. In Duitsland is de afwerking en oplevering van de Global Dream intussen het streefdoel van de curator. Hij praat met investeerders over een mogelijke (gedeeltelijke) overname van de failliete MV Werften. Dream Cruises’ megaschip voor maximaal 9.500 passagiers zou later dit jaar van stapel lopen.

Scenic Cruises wil intussen met een speciale promotie de gasten en reisagenten steunen die getroffen zijn door het stopzetten van Crystal Cruises. Crystal-gasten die hun geboekte reis vervallen zagen, ontvangen tot 750 USD op een riviercruise en tot 1.000 USD per persoon op een zeecruise. Daarbovenop schenkt de rederij een bonuscommissie van 2 procent aan reiskantoren die een reservatie van Crystal-gasten omzetten. Het aanbod is geldig tot eind maart 2022.

© foto Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws