Nederlandse prinses Margriet doopt Rotterdam op 30 mei

Holland America Line’s nieuwste schip Rotterdam wordt op 30 mei 2022 tijdens de plechtigheid in Rotterdam officieel gedoopt. Zoals eerder meegedeeld wordt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden de doopvrouwe van het schip. Naar aanleiding van de naamgeving organiseert de rederij een speciale zevendaagse ‘Rotterdam Naming Celebration’-cruise richting Noorwegen met vertrek op 29 mei  vanuit Amsterdam.

“Ons nieuwste schip Rotterdam is spectaculair. We zijn blij dat de naamgevingsceremonie gevolgd wordt door een feestelijke cruise die onze gasten in staat stelt deel te nemen aan de festiviteiten en ons schip officieel te verwelkomen in de vloot,” zegt Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Onze geschiedenis is diepgeworteld in Nederland en het was niet meer dan passend onze nieuwste Rotterdam in de stad Rotterdam te laten dopen door prinses Margriet en zo onze Nederlandse geschiedenis te eren.” Wanneer het schip op 30 mei in Rotterdam aankomt, vindt er voor genodigden een besloten ceremonie plaats die op het hele schip wordt uitgezonden. Tijdens de reis zullen de gasten genieten van speciale evenementen waaronder een exclusief galadiner en een kans om de zegening van de scheepsbel bij te wonen.

Na Rotterdam bezoekt het schip de Noorse bestemmingen Kristiansand, Stavanger en Flåm gelegen in het schitterende Sognefjord. Het Sognefjord is het grootste en diepste fjord van Noorwegen. De ‘Koning van de Fjorden’ is een van ‘s werelds mooiste bestemmingen, omgeven door majestueuze bergen en weelderige landschappen. In Flåm biedt de beroemde spoorweg een onvergetelijke ervaring, klimmend tot 867 meter boven zeeniveau, heen en weer kruisend over rivieren en door twintig tunnels.

Lange relatie met koningshuis

De band van Holland America Line met het Huis van Oranje gaat bijna een eeuw terug, toen Prins Hendrik in 1929 de Statendam III te water liet. Sindsdien hebben leden van de Nederlandse Koninklijke familie nog 11 schepen van Holland America Line te water gelaten. Prinses Margriet heeft Prinsendam (1972), Nieuw Amsterdam III (1983), Rotterdam VI (1997) en Oosterdam (2003) officieel  gedoopt.

Andere leden van de Nederlandse koninklijke familie die als doopvrouw optraden, waren koningin Máxima, die in 2016 Koningsdam en in 2010 Nieuw Amsterdam doopte. Toenmalig koningin Beatrix was in 2008 meter van Eurodam. Rotterdam V werd in 1958 door koningin Juliana te water gelaten. Toenmalig prinses Beatrix noemde Statendam IV in 1957. Nieuw Amsterdam II werd in 1937 door koningin Wilhelmina te water gelaten.

De Rotterdam van Holland America Line verliet al op 30 juli 2021 de Fincantieri-werf in Italië. Door de coronapandemie besliste HAL afgelopen zomer de afvaarten vanuit Nederland te schrappen en de doop uit te stellen. Na zijn eerste winter in de Caraïben keert het schip deze lente terug naar Europa en verkent vanaf mei Noorwegen, de Oostzee, de Britse eilanden en IJsland op rondreizen vanuit Amsterdam. Klik hier voor foto’s van de Rotterdam.

© foto’s Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws