Doek valt over Crystal Cruises

We zagen het al enkele weken aankomen en nu gooit Crystal Cruises de handdoek effectief in de ring. De bemanningsleden aan boord van de schepen werden geïnformeerd dat de rederij ermee stopt. Volgens diverse bronnen hebben banken waar de rederij hypotheken heeft lopen, beslag laten leggen op de schepen. Deze ‘secured creditors’ of hypotheekhouders kunnen overgaan tot de verkoop van de activa. Een herstructurering van de rederij is met andere woorden niet langer aan de orde.

De twee luxeschepen Crystal Symphony en Crystal Serenity liggen sinds het weekend aan de ketting voor de haven van Freeport in de Bahama’s. Het expeditieschip Crystal Endevor wordt vandaag, donderdag, zonder passagiers in Montevideo (Uruguay) verwacht, waar het vaartuig wellicht een gelijkaardig lot wacht. De vijf rivierschepen van de maatschappij liggen voor de winter in Europa tegen de kade. De kantoren van de rederij worden eind deze week gesloten en de werknemers ontvangen hun ontslagbrief.

Crystal is intussen gestart met het repatriëren van het gros van de scheepsbemanningen. De rederij liet in het weekend weten dat ze haar contractuele verplichtingen tegenover de crew nakomt. Die zijn intussen betaald voor de voorbije maand januari. De door de rechtbank aangestelde vereffenaars hebben het scheepsmanagementbedrijf V.Ships Leisure aangesteld als voorlopige beheerder van de schepen.

De volgende fase wordt wellicht de openbare verkoop van de schepen om in de mate van het mogelijke de banken en leveranciers te betalen. Theoretisch zou de rederij de schepen op dat ogenblik kunnen terugkopen. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk, want de moedermaatschappij Genting Hong Kong legde eind januari zelf de boeken neer. Genting kocht de rederij in 2016 en had grootse plannen van nieuwe schepen met appartementen tot private jets. Deze projecten werden de daaropvolgende jaren weer opgeborgen. Het yacht Crystal Esprit werd vorig jaar verkocht aan Lindblad Expeditions.

Diverse ondernemingen zouden belangstelling tonen voor het gloednieuwe expeditieschip Crystal Endeavor. De toekomst van de oudere luxeschepen is onzeker. Voor de vier nieuwe riviercruiseschepen (Crystal Bach, Crystal Debussy, Crystal Mahler en Crystal Ravel) is interesse van bestaande of nieuwe operatoren niet uitgesloten. Deze rivierschepen kwamen in 2017 en 2018 in de vaart. 

© foto Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws