Hurtigruten bouwt drie schepen om tot groene vaartuigen

De Noorse scheepswerf Myklebust Verft is in opdracht van Hurtigruten gestart met het ombouwen van de eerste van drie schepen van de Norwegian Coastal Express van diesel- naar batterijhybride voortstuwing. De ombouw van de Richard With zal zeven maanden in beslag nemen. Het schip uit 1993 biedt plaats aan 490 passagiers en is genoemd naar de oprichter van de maatschappij. Hetzelfde conversieproject wordt later dit jaar uitgevoerd op de zusterschepen Nordlys en Kong Harald. Tegen 2023 moeten de drie schepen volledig omgebouwd zijn tot milieuvriendelijke vaartuigen. “Deze upgrades zullen de CO2-uitstoot met ten minste 25 procent en de NOx met maar liefst 80 procent verminderen”, zegt David Skjeldam, CEO van de Hurtigruten Group.

Hurtigruten investeert de jongste jaren fors in milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. In 2019 was de Noorse maatschappij met de Roald Amundsen de eerste rederij die een schip in dienst nam die beschikt over batterijen. Een jaar later volgde het zusterschip Fridtjof Nansen. Daarnaast breidde de expeditievloot van Hurtigruten uit met twee hybride vaartuigen waaronder de Otto Sverdrup in 2021. De maatschappij lanceerde tevens een project om haar schepen aan te drijven met vloeibare biogas. Deze fossielvrije, hernieuwbare brandstof is afkomstig van dode vissen en ander organisch afval.

Richard With verzorgt samen met de Kong Harald, Norlys, Nordkapp, Nordnorge en Polaris de Noorse kustdienst tussen Bergen en Kirkenes nabij de Russisch-Noorse grens. Deze schepen vervoeren passagiers en vracht voor de kustgemeenschappen. Steeds meer reizigers zien deze route ook als een cruiseproduct. In de meeste aanloophavens biedt Hurtigruten excursies en rondleidingen aan. De maatschappij stelt voor deze reizigers ook fly-cruise arrangementen voor. 

© foto Hurtigruten

 

Lees vandaag ook:

Virgin Voyages opent terminal in Miami.

Costa Cruises brengt volledige vloot weer in de vaart.

Klik hier voor meer nieuws