Schrappen cruiserederijen deze zomer St. Petersburg?

In mei hervatten de cruises op de Baltische Zee. Zullen de schepen St. Petersburg kunnen aanlopen en zal de oorlog een invloed hebben op de boekingen? De cruiserederijen volgen het conflict tussen Rusland en Oekraïne van nabij op. Atlas Ocean Cruises heeft alvast aangekondigd dat zij St. Petersburg schrapt. Norwegian Cruise Line Holdings en Royal Caribbean sluiten aanpassingen aan de routes niet uit.

Atlas Ocean Cruises heeft als eerste maatschappij aangekondigd dat haar schepen St. Petersburg deze zomer niet zullen aanlopen. “De hoogste prioriteit van Atlas Ocean Voyages is de veiligheid en het comfort van onze gasten en bemanning”, zegt Alberto Aliberti, president van Atlas Ocean Voyages. “Met de onrust in Oost-Europa hebben we onze reizen aangepast en onze aanlopen in Rusland vervangen door even opwindende en charmante bestemmingen in Finland en Estland. Gasten zullen genieten van deze unieke en zelden bezochte bestemmingen.” Op de vaarschema’s wordt St. Petersburg naargelang de afvaart vervangen door Kotka en Mariehamn in Finland en Saaremaa in Estland.

Ook Norwegian Cruise Line Holdings sluit niet uit dat haar schepen deze zomer St. Petersburg schrappen. Dat deelde CEO Frank del Rio mee op de bekendmaking van de jaarcijfers. Tijdens rondreizen op de Baltische Zee bezoeken dit jaar zo’n 50 cruises van de groep St. Petersburg. Het gaat in de eerste plaats om Norwegian Cruise Line, maar deze Russische bestemming staat tijdens het zomerseizoen ook op vaarschema’s van Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises.

De rederij zegt dat ze de situatie nauwgezet opvolgt. Del Rio: “We hebben tot eind mei geen schepen in die regio en zullen de gasten waar nodig informeren over eventuele aanpassingen aan de vaarschema’s.” Del Rio verduidelijkte wel dat er geen plannen zijn om de schepen weg te halen uit de Oostzee. “De Baltische schepen blijven in de Oostzee en de Med-schepen in de Middellandse Zee. Als we niet naar St. Petersburg kunnen, zijn er in de omliggende landen veel alternatieve havens om te bezoeken. We hebben ook de mogelijkheid om in een andere haven te overnachten, dus dat heeft geen invloed op de lengte van de reisroute, noch de inscheephavens.”

Ook Royal Caribbean sluit aanpassingen niet uit. In een mededeling zegt de rederij dat de invasie van Oekraïne door Rusland de geplande bezoeken nog niet heeft veranderd. “Baltische cruises zijn een populaire optie voor zomercruises, maar met de spanningen in het gebied is een aanpassing van de geplande cruises niet uitgesloten.”

Hoewel Royal Caribbean International nog geen wijzigingen heeft aangekondigd, heeft de maatschappij wel back-up aanloophavens waarop ze kan terugvallen. In een e-mail aan gasten die geboekt hebben op de Voyager of the Seas-afvaarten die St. Petersburg in de zomer van 2022 bezoeken, zegt Royal Caribbean dat het “alternatieve havens heeft voorzien” voor het geval dat.

Met het ‘Cruise with Confidence’-programma kunnen gasten hun reis omzetten naar een ander schip en bestemming. Gasten krijgen eveneens de mogelijkheid hun cruise te annuleren. Ze ontvangen voor het betaalde bedrag een future cruise credit dat ze kunnen gebruiken voor een toekomstige cruise.

Klik hier voor meer nieuws