Vergeet deze zomer Sint-Petersburg

Na de twijfel tijdens de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne beslissen steeds meer cruiserederijen om Rusland deze zomer definitief voorbij te varen. De Carnival Corporation, Norwegian Cruise Line en Windstar Cruises hebben al aangekondigd St. Petersburg te schrappen. De geboekte passagiers worden zo snel mogelijk ingelicht over de aangepaste vaarschema’s met niet-Russische havens in het Balticum.

De Carnival Corporation kondigde zaterdag aan dat geen enkele van haar merken deze zomer Rusland zal aanlopen. AIDA Cruises, Costa Cruises, Princess Cruises, Holland America Line, P&O Cruises, Cunard en Seabourn schrappen op hun Baltische cruises het bezoek aan St. Petersburg. Met deze brands gaat het om een aanzienlijk aantal aanlopen die verdwijnen. Ook Holland America Line’s nieuwste schip Rotterdam moet een aantal vaarschema’s vanuit Nederland aanpassen.

De Royal Caribbean Group had in het weekend nog geen beslissing genomen. Zowel Royal Caribbean International als Celebrity Cruises hebben e-mails verzonden naar de reisagenten en alle geboekte passagiers om hen te informeren over mogelijke wijzigingen aan de routes. Die zullen onder meer gevolgen hebben voor de afvaarten met Jewel of the Seas en Celebrity Apex vanuit Amsterdam. In het bericht zeggen de maatschappijen dat ze de situatie blijven evalueren. Indien ze St. Petersburg niet kunnen bezoeken, zal een alternatief schema worden aangeboden. Op social media vinden fan clubs van de rederijen alvast dat Rusland uit de vaarschema’s moet verdwijnen.

De oorlog in Oekraïne treft niet alleen de cruises op de Baltische Zee, maar heeft ook gevolgen voor de routes op en rond de Zwarte Zee. Viking heeft aangekondigd dat ze deze zomer alle riviercruises vanuit Kiev en Boekarest annuleert. De rederij onderzoekt momenteel welke alternatieven ze in deze regio kan aanbieden.

Windstar Cruises laat weten dat ze de afvaarten en cruisetours op de Zwarte Zee schrapt. Op deze routes stonden onder meer aanlopen in Odessa (Oekraïne) en Sochi (Rusland). De geplande afvaarten in mei en september worden vervangen door een nieuw programma tussen Griekenland en Turkije. Ook de Carnival Corporation sluit niet uit dat haar routes op de Zwarte Zee worden aangepast.

De lijst van cruisemaatschappijen die de aanlopen in Rusland schrappen, zal de volgende dagen en weken ongetwijfeld nog aanzwellen. Positief is wel dat de meeste rederijen geen schepen terugtrekken uit de getroffen regio’s, maar alleen de routes aanpassen.

© foto Pixabay

Klik hier voor meer nieuws