Hurtigruten Norway viert in 2023 haar 130ste verjaardag

Hurtigruten Norway en de Norwegian Coastal Express vieren volgend jaar hun 130ste verjaardag. Het jubileum gaat gepaard met een jaar lang feesten en een historisch verjaardagsmenu. Op 2 juli 1893 vertrok kapitein Richard With met de stoomboot DS Vesteraalen op de allereerste afvaart van de Norwegian Coastal Express. Die reis is sindsdien een unieke manier om de Noorse kust van dichtbij te ervaren.

Hedda Felin, CEO Hurtigruten Norway: “We zullen de eerste 130 jaar van de iconische Coastal Express vieren door diegenen te eren die voor ons hebben gevaren en de kustgemeenschappen tot op vandaag dienen. We zullen het moderne en het traditionele samenbrengen tijdens deze jaar lange viering met vernieuwde hybride schepen, jubileummenu’s en historische lezingen en excursies.”

Hurtigruten Norway biedt tijdens het seizoen 2023 en 2024 zowel korte trips als volledige 12-daagse rondreizen. “We zijn er trots op een legacy-reis met zulke sterke tradities te organiseren. 2023 markeert het 130ste jaar waarin we internationale reizigers en lokale passagiers samenbrengen aan boord van de Coastal Express. Daarnaast vervoeren we belangrijke vrachten en goederen van en naar lokale gemeenschappen en bedrijven in onze 34 aanloophavens”, zegt Felin.

Tussen Brønnøysund en Rørvik op de 10de nacht van de zuidelijke reis, serveert het hoofdrestaurant aan boord van de schepen een speciaal vijfgangenmenu. Het jubileummenu combineert klassieke Noorse huisgemaakte gerechten – de basisproducten die al 130 jaar aan boord worden geserveerd – met moderne Noorse bereidingen. Zoals bij al het eten aan boord, wordt het jubileummenu ingekocht met verse lokale ingrediënten die onderweg aan het schip worden afgeleverd.

Het programma aan boord omvat in 2023 ook speciale lezingen over de 130-jarige geschiedenis van Hurtigruten en de speciale relatie tussen de iconische schepen en de lokale gemeenschappen in de havens tussen Bergen en Kirkenes.

Groene technologie

In 2023 kunnen passagiers ook de Noorse kust ervaren aan boord van een van de onlangs geüpgradede schepen, waaronder drie hybride vaartuigen aangedreven door gloednieuwe motoren met lage uitstoot en grote batterijpakketten.

MS Richard With, genoemd naar de oprichter van Hurtigruten, verblijft momenteel op de werf voor een technische make-over. Het schip komt deze zomer terug in de vaart als een modern hybride vaartuig met grote batterijpakketten en nieuwe, zuinige motoren. In 2023 volgen de MS Kong Harald en MS Nordlys als hybride schepen. Alle zeven kustschepen zullen ook worden uitgerust met moderne technologie en groene upgrades die de CO2-uitstoot met 25 procent en de NOx-uitstoot met maar liefst 80 procent zullen verminderen, inclusief walstroomconnectiviteit en het gebruik van biobrandstof.

© foto Hurtigruten – Espen Mills en Daniel-Chaussumier

Klik hier voor meer nieuws