Kaaimaneilanden weer open voor cruiseschepen

Cruises zijn opnieuw welkom in Gran Cayman. De heropening gebeurt in twee fasen waarbij de Kaaimaneilanden mikken op minder schepen, maar op een grotere economische return. In een eerste fase tot 17 april verwacht de Caraïbische bestemming 21 aanlopen en circa 75.000 cruisepassagiers. Het gaat onder meer om schepen van Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, Disney Cruise Line, MSC Cruises en Princess Cruises.

De Kaaimaneilanden eisen dat alle passagiers boven de 12 jaar en bemanningsleden volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Opvarenden die positief testten of die in nauw contact zijn geweest met besmette personen mogen in Grand Cayman niet aan land gaan. De rederijen moeten zich houden aan strikte protocollen en voor het bezoek gezondheidsverklaringen doorsturen. Bovendien wil de bestemming dat Grand Cayman de eerste aanloop op het vaarschema wordt. Op die manier is ze zeker dat alle passagiers en crew kort voor het bezoek nog werden getest. Op de eilanden zelf moeten de bezoekers in alle binnenruimtes mondmaskers dragen. Deze regel geldt voorlopig tot eind april en zal verder worden geëvalueerd.

In een verklaring zegt de regering dat ze niet langer massaal cruisetoerisme wil aantrekken, maar mikt op een lager volume met een grote economische return. Ze is optimistisch gestemd dat ze het cruisetoerisme kan omvormen tot een toeristische activiteit die de lokale bedrijven en werknemers meer ten goede komt.

De Kaaimaneilanden willen het aantal cruisepassagiers al langer beperken. Kort voor de coronapandemie sprak de meerderheid van de inwoners zich in een referendum nog uit tegen de bouw van een cruisekade. Een dergelijke infrastructuur zou nog meer schepen aantrekken en bovendien de koralen in en rond de haven verwoesten. Vandaag moeten alle schepen in Grand Cayman voor anker gaan en hun passagiers met tenders aan land brengen. Dat zal dus ook in de toekomst zo blijven. Dit gegeven ontmoedigt de grootste resortschepen om de haven aan te lopen.

Klik hier voor meer nieuws