Cruiserederijen helpen Oekraïense bemanningsleden

Bij de cruiserederijen werken vaak honderden Oekraïense bemanningsleden die ver van huis het tragische nieuws van het thuisfront moeten horen of lezen. De cruise-industrie wil alles in het werk stellen om deze mensen te steunen. Diverse cruisemaatschappijen geven deze bemanningsleden de mogelijkheid om indien gewenst hun contract vroegtijdig te beëindigen om hun gezin of naasten te kunnen bijstaan. Zij die aan boord blijven, genieten bij de meeste rederijen van gratis internet om in nauw contact te blijven met hun familie of vrienden. Sommige maatschappijen melden ook dat bemanningsleden kiezen voor de veilige omgeving en hun contract wensen te verlengen. De rederijen stemmen hier doorgaans ook mee in.

Bepaalde maatschappijen gaan nog heel wat verder. Costa Cruises heeft de Costa Magica ter beschikking gesteld van de Italiaanse regering als tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast heeft de rederij medische voorraden en medicijnen geschonken voor zieke en gewonde vluchtelingen.

De MSC Group heeft niet alleen een Care Team in het leven geroepen om de Oekraïense crew op menig vlak te helpen. Die steun kan zeer uiteenlopend zijn en omvat eveneens gesprekken met een psycholoog indien zij dat willen. De rederij heeft ook een aantal opvanglocaties in Roemenië gezocht waar bemanningsleden dicht zijn bij hun families die de oorlog zijn ontvlucht.

AmaWaterways stelt in samenwerking met de haven van Amsterdam en vrijwilligersorganisaties een riviercruiseschip ter beschikking als tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen die in Nederland aankomen. Een tweede schip van de maatschappij dat eveneens in Amsterdam afgemeerd ligt, levert de maaltijden. We zien een gelijkaardige operatie bij SunStone Ships, een maatschappij die cruiseschepen verhuurt. Vier vaartuigen van SunStone die momenteel buiten gebruik liggen afgemeerd in Caen kunnen gezinnen ontvangen. De scheepvaartgroep heeft eveneens appartementen gehuurd in Roemenië en Georgië.

Daarnaast zien we ook geldelijke steun. De Carnival Corporation deelde mee dat de Arison Family Foundation 3 miljoen USD ter beschikking stelt van hulporganisaties die humanitaire en medische hulp leveren aan Oekraïense gezinnen die naar de buurlanden zijn gevlucht.

In een mededeling zegt de Cruise Line International Association (CLIA) dat de veiligheid van de gasten en bemanningen steeds haar eerste zorg is. “CLIA zal blijven samenwerken met veel organisaties in de maritieme gemeenschap, waaronder de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), scheepvaartverenigingen, vakbonden voor zeevarenden en overheidsinstanties om een antwoord te bieden aan de uitdagingen op het gebied van veiligheid, beveiliging en het welzijn van zeevarenden als gevolg van het conflict. We werken ook samen met andere leden van de wereldwijde maritieme gemeenschap om er bij de IMO op aan te dringen na te denken over de meest effectieve manier om door de industrie voorgestelde oplossingen te promoten om de gevolgen van het conflict voor onschuldige zeevarenden te verzachten.”

© foto Pixabay

Klik hier voor meer nieuws