Einde van de bubbelexcursies in de Middellandse Zee

Cruisepassagiers kunnen in de Middellandse Zee voortaan weer vrij het schip verlaten in de transithavens. Dat betekent dat de sanitaire bubbel op de excursies niet langer noodzakelijk is. Naar aanleiding van de coronapandemie was deze gezondheidsbubbel bij veel cruiserederijen de enige manier om de bestemmingen te bezoeken. Gasten die de georganiseerde excursies verlieten, waren in sommige gevallen bij hun terugkeer zelfs niet meer welkom aan boord.

De schrapping van deze restricties noemen de cruiserederijen een boost waarop ze hebben gewacht. De sector wijst erop dat ze sinds de uitbraak van de pandemie heel wat stappen heeft ondernomen om de gasten en bemanningsleden te beschermen. Ze hebben de gezondheidsprotocollen versterkt en gingen daarin zelfs verder dan de vereisten van de autoriteiten in de verschillende landen en havens waar de schepen afmeerden.

MSC Cruises spreekt van een ommekeer om de verkoop op volle toeren te hervatten. Volgens Patrick Pourbaix is het feit dat de gasten opnieuw vrij aan land kunnen een aankondiging waar de maatschappij al lang naar uitkijkt. Ook Massimo Tedesco van Costa Cruises juicht de beslissing toe. “De afschaffing heeft in de eerste plaats een psychologisch effect. Ze geeft gasten een gevoel van vrijheid. Vooral bij de Costa Club-leden zagen we na de aankondiging meteen een stijging in de verkoop.”

Verder eisen de autoriteiten niet langer een PCR-test bij het inschepen. Het staat de rederijen uiteraard vrij om bepaalde voorzichtigheidsregels nog tijdelijk in stand te houden. Costa Cruises heeft alvast beslist de coronatest en het Covid Safe-bewijs het hele zomerseizoen in stand te houden. Op de meeste schepen is ook het mondkapje nog steeds verplicht voor wie rondwandelt in de binnenruimtes of zich bevindt op locaties waar de sociale afstand niet kan worden gerealiseerd. Tedesco kondigt alvast aan dat die verplichting bij Costa Cruises op 1 mei verdwijnt.

Wellicht zullen maatschappijen in de aanloop tot de zomer verdere versoepelingen aankondigen. Hoedanook zal het verdwijnen van bepaalde restricties ongetwijfeld meer mensen aanzetten om op cruise te vertrekken. En dat is prima nieuws voor de reiskantoren en touroperators.

Klik hier voor meer nieuws