Havila Capella uitgeroepen tot schip van de toekomst

Op het Nor-Shipping-evenement in Oslo mocht Havila Voyages de Next Generation Ship Award ontvangen. De baanbrekende technologie stelt het schip in staat om emissievrij te varen. De prijs bekroont een scheepsproject dat de grootste vooruitgang en innovatie in ontwerp demonstreert met betrekking tot energie-efficiëntie, flexibiliteit, technologiegebruik, veiligheid en ecologische duurzaamheid voor het komende decennium.

“Het is met grote eer dat we de prijs ontvangen voor ons eerste schip, Havila Capella, ‘s werelds meest milieuvriendelijke vaartuig. We kijken ernaar uit om later dit jaar drie identieke schepen te verwelkomen die een integraal onderdeel vormen van het dagelijkse verkeer op de historische kustroute tussen Bergen en Kirkenes. Duurzaamheid moet een afspiegeling zijn van alles wat we doen en dit is een uitdaging die we niet licht opvatten. Het ontvangen van deze waardevolle erkenning is daarom een ​​prestigieus moment en het bewijs dat de zeer innovatieve scheepstechnologie van Havila Voyages een voorloper is in de richting van de groene transitie naar eco-cruiseschepen”, zegt CEO van Havila Voyages, Bent Martini.

Havila Capella is een plug-in hybride schip met ‘s werelds grootste batterijpakketten ontworpen voor passagiersschepen. Het batterijpakket weegt 86 ton en heeft een capaciteit van 6,1 megawattuur. Dankzij de batterijen aan boord kan het moderne schip tot vier uur lang varen zonder geluid en uitstoot. Dat betekent dat ze rustig en duurzaam laveert door werelderfgoedfjorden en de ongerepte omgeving langs de Noorse kustlijn.

Havila Voyages heeft meer dan 500 miljoen NOK (circa 50 miljoen euro) uitgegeven om de eco-cruiseschepen milieuvriendelijk te maken. De batterijpakketten zijn slechts een van de vele maatregelen die de uitstoot verminderen. Bovendien zijn de schepen gebouwd om op biogas te varen, een praktisch CO2-neutrale biobrandstof. Havilla Capella is tevens klaar om op waterstof of ammoniak te opereren en is daarmee gebouwd voor de toekomst. Ook het foodconcept aan boord heeft duurzaamheid als belangrijkste ingrediënt. Er zijn geen buffetten, wat betekent dat gasten kunnen genieten van een zeer persoonlijke culinaire ervaring met zorgvuldig geselecteerde Noorse ingrediënten van lokale producenten en een streefdoel van maximaal 75 gram dagelijkse voedselverspilling per gast.

De rederij bevestigt intussen ook dat het tweede milieuvriendelijke schip, Havila Castor, op 10 mei aanstaande in Bergen in de vaart komt. “De rustige en ongerepte natuur van Noorwegen, het schone water en de frisse lucht zijn de moeite waard om voor te zorgen, zowel voor ons als voor de toekomstige generaties. Daarom zijn we gefocust op groene oplossingen, zodat degenen die ons volgen hetzelfde kunnen ervaren”, aldus nog Bent Martini, CEO van Havila Voyages.

© foto Havila Voyages – Uavpic

Klik hier voor meer nieuws