Costa Toscana, een schip om te proeven

Er waait een nieuwe wind door Costa Cruises. En dan hebben we het niet alleen over de lancering van het LNG-schip Costa Toscana, maar vooral over het aanbod aan boord van het nieuwe vlaggenschip van de maatschappij. Costa pakt uit met nieuwe specialiteitenrestaurants en legt de klemtoon meer dan ooit op de gastronomie. Het paradepaardje is Archipelago waarvoor drie befaamde sterrenchefs een vijfgangenmenu op Michelin-niveau hebben uitgewerkt.

Het nieuwste schip van Costa Cruises telt maar liefst 21 eetgelegenheden en 19 bars. De opvallendste nieuwigheid is het gastronomische restaurant Archipelago. Hiervoor werkt de rederij samen met drie sterrenchefs met internationale faam: de Italiaanse chef Bruno Barbieri, de Spaanse kok Angel Leon en de Franse Michelin-chef Hélène Darroze. De drie creëerden elk een eigen menu voor het specialiteitenrestaurant. De vijfgangenmenu’s – die trouwens om de zes maanden worden vernieuwd – zijn gebaseerd op de zeeën en bestemmingen die tijdens de cruise worden bezocht. De drie menu’s (klik voor details) zijn ook heel verschillend. Darroze koos voor een eerder klassieke keuken in een moderne presentatie. Barbieri opteerde voor gerechten van de westelijke Middellandse Zee. Leon presenteert moleculaire bereidingen met vis en plankton als hoofdingrediënten.

Het restaurant wil een intieme sfeer creëren met koper en drijfhout, verzameld door de Guardians of the Coast, een milieu-educatief programma voor de bescherming van de Italiaanse kust, ondersteund door de Costa Crociere Foundation. Vanuit duurzaamheidsoogpunt worden de grondstoffen tevens zoveel mogelijk bij plaatselijke producenten ingekocht.

Voor wie houdt van gastronomisch tafelen is een bezoek aan dit restaurant een absolute must. Ook het interieur en de bediening zijn zeer stijlvol. Aangepaste wijnen maken het plaatje compleet. Voor het tasting menu betalen de gasten 49 euro per persoon. Wie kiest voor de wine-paring betaalt een bijkomend supplement van 30 euro (22,5 euro voor de leden van de Costa Club of voor wie al een drankenpakket heeft gekocht). Archipelago is elke avond open. Op zeedagen kan men er ook lunchen.

Dineren op sterrenniveau

Met Archipelago tilt Costa Cruises haar culinaire aanbod meteen enkele treden hoger. Dit is een restaurant dat aan land zonder twijfel een plaats zou krijgen in de Michelin- en Gault & Millau-gidsen. Archipelago wordt tegen het einde van het jaar uitgerold naar alle schepen binnen de Costa-vloot. De enige kanttekening is dat de porties voor veel bezoekers iets te omvangrijk zijn. Elke dag serveren de hoofdrestaurants verder een ‘destination dish’ van een van de chefs. Die verwijst naar de bestemming die het schip de volgende dag aanloopt.

Liefhebbers van moleculaire bereidingen moet zeker ook een bezoek brengen aan de Ferrari Wine Bar van het gelijknamige Italiaanse huis, gekend om zijn mousserende wijnen. Ze kunnen er niet alleen diverse schuimwijnen proeven, maar evenzeer genieten van exclusieve hapjes waarbij de schijn duidelijk bedriegt. Een van de opvallende bordjes was een kaasmousse gerold in een schil van aardappel op een bedje van as van ajuin. (Zie foto.) Andere bereidingen die we degusteerden waren onder meer gerookte rundertartaar en aardappelmousse  met ei, truffel en een crunch.

Costa Cruises heeft tijdens de Covid-pandemie duidelijk gesleuteld aan haar gastronomische aanbod. In sommige gevallen betekende dat tijdens het bouwproces zelfs herschikkingen van de inrichting en het interieur van de Costa Toscana. Het aanbod beperkt zich trouwens niet tot deze twee zaken. Gasten kunnen aan boord van de Costa Toscana onder meer genieten van een teppanyaki-restaurant en een sushi-bar, gourmet specialiteiten degusteren in het Bellavista Restaurant (voorheen voorbehouden voor suitegasten), zelf kokkerellen in het Food LAB, Italiaanse tapas ontdekken in Il Vigneto Osteria of van versgebakken pizza’s smullen in Pummid’Oro. De mozzarella wordt trouwens aan boord gemaakt.

Costa Toscana verzorgt weekcruises in de Westelijke Middellandse Zee. Nog tot eind april bezoekt het schip Civitavecchia (Rome), Savona, Marseille, Barcelona, Valencia en Palermo. Van mei tot oktober staan de badplaatsen in de kijker met aanlopen in Civitavecchia, Savona, Marseille, Ibiza en Napels. In het najaar vervangt de rederij Ibiza door Palma de Mallorca.

Over de Italiaanse verankering van Costa Cruises en het zomerprogramma gaan we eerstdaags dieper in tijdens een interview met Massimo Tedesco, Costa’s Sales Director voor de Benelux.

@foto’s Costa Cruises & ParezCruiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws