Sancties tegen Rusland dwingen Havila tot opschorting kustdienst

Havila Voyages schort haar kustverbinding tussen Bergen en Kirkenes tijdelijk op. Volgens de Noorse minister van Buitenlandse Zaken is de financiering en verzekering van de Havila Capella niet verzoenbaar met de sancties die Europa heeft uitgevaardigd tegen Rusland. De autoriteiten hebben het schip aan de ketting gelegd.

Havila Capella en de drie zusterschepen die nog volgen, worden gebouwd op de Tersan Shipyard in Turkije. Het eerste schip in de reeks werd gefinancierd en geleased bij GTLK in Hongkong. Achter dit bedrijf schuilen echter Russische financierders. Deze aansprakelijkheidsverzekering is dan ook niet verenigbaar met de sanctiebepalingen. Havila betreurt de beslissing en vindt dit een bijzonder trieste zaak voor de passagiers die een paasreis aan boord van de Havila Capella hadden gepland. De rederij betwist ook de beslissing van de overheid en zegt dat het schip vaart onder Noorse vlag en voldoet aan alle vereisten van de Noorse maritieme wetgeving. Hoewel het schip wordt gehuurd bij een bedrijf dat in Russische handen is, gaat het gezien de Noorse verankering volgens Havila wel degelijk om een Noors schip. De rederij bekijkt nu om haar banden met de Russische bedrijven te breken en de Havila Capella te herfinancieren.

Voor het zusterschip Havila Castor dat op 10 mei in de vaart komt en de daaropvolgende vaartuigen ligt de zaak anders. CEO Bent Martini: “De schepen bij Tersan zijn tot oplevering eigendom van de scheepswerf. Het plan was om de schepen te financieren via leaseovereenkomsten met GTLK Europe en GTLK Asia, twee gerenommeerde bedrijven in scheepsfinanciering, maar de huidige situatie maakt het voor ons onmogelijk om GTLK als financieringsinstelling voor onze schepen te gebruiken.” Havila Voyages gaat nu op zoek naar een alternatieve financiering. Intussen wordt ook gezocht naar een oplossing om de Havila Capella opnieuw te kunnen inzetten. Martini is ervan overtuigd dat er snel een oplossing komt en Havila Voyages een glorieuze zomer langs de Noorse kust tegemoet gaat.

© foto Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws