Eerste pakket Crystal-inboedel eind mei onder de hamer

Drie maanden na het faillissement van Genting Hong Kong blijft het stil rond de verkoop en mogelijke heropstart van (bepaalde onderdelen van) Crystal Cruises, haar zusterrederijen en de MV Werften. Een datum voor de veiling van de schepen van de Genting-dochters is er nog niet. Wel heeft de rechtbank ingestemd met de openbare verkoop van een deel van de inboedel van Crystal Cruises. Het gaat onder meer om stoelen, tafels, computers en toebehoren, gokmachines en kunstwerken. Die is gepland voor eind mei in Florida.

Een onderdeel van de Werften-werf is vorige week verkocht. Een joint venture van de Meyer Group en Fassmer heeft Neptune Ship Design en de circa 100 werknemers van het ingenieursbureau overgenomen. Met de transactie willen Meyer en Fassmer hun focus op de ontwikkeling en bouw van complexe, speciale schepen versterken. Dit moet op termijn leiden tot extra banen bij Neptun Ship Design. Meyer werkte eerder al samen met dit bedrijf.

De grote vraag blijft de toekomst van de Global Dream. Dit megaschip met een maximale capaciteit van 9.500 passagiers is grotendeels afgewerkt en zal net als andere onderdelen van het bedrijf openbaar verkocht worden. Op die veiling zullen ook de Crystal-schepen worden aangeboden. De voorbije maanden was er vanuit diverse hoeken interesse in de vloot. De opvallendste naam was de Heritage Group van Silversea-stichter Manfredi Lefebvre d’Ovidio. In Azië bekijkt de voormalige topman van Genting een mogelijke heropstart van Dream Cruise. Zie afzonderlijk artikel.

Personeelsleden van de ter ziele gegane luxe- en expeditierederij hopen dat een koper Crystal Cruises zal heropstarten. Een aantal werknemers is nog steeds niet overgestapt naar een andere maatschappij omdat ze ervan overtuigd zijn dat er snel nieuws komt. Ze voelen zich na al die jaren zo verbonden met Crystal Cruises dat ze (voorlopig) bij geen andere rederij aan de slag willen. Nu meer en meer cruiseschepen opnieuw opstarten zijn er op dit ogenblik nochtans meer dan voldoende jobmogelijkheden in de sector. Een aantal rederijen waaronder P&O Cruises kan schepen op dit ogenblik niet terug in de vaart brengen bij gebrek aan bemanningsleden.

Ook officieren van Crystal hoopt nog op een tweede leven voor de schepen. In tegenstelling tot de bemanningsleden worden zij nog steeds betaald of maken ze deel uit van de zogenaamde ‘skeleton crew’ die de schepen draaiende houdt in afwachting van de verkoop.

© archieffoto MV Werften

Klik hier voor meer nieuws