Cruise Port Rotterdam investeert in walstroom

Rotterdam trekt tot 8,75 miljoen euro uit voor de bouw van een walstroominstallatie voor cruiseschepen aan de Wilhelminakade. Cruise Port Rotterdam zal de installatie naar verwachting in 2024 in gebruik nemen.

In een mededeling zegt de gemeente dat jaarlijks meer dan 100 cruiseschepen afmeren in Rotterdam. Dat is belangrijk voor de lokale economie en het toerisme, maar zorgt ook voor luchtverontreiniging. 65 procent van de schepen die de Nederlandse haven bezoeken, zijn uitgerust om over te schakelen op walstroom. Dit zorgt voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Steeds meer cruiseschepen worden aangepast om te kunnen aansluiten op het landnet. Rotterdam wil dan ook dat tegen 2030 negen op de tien schepen die de haven bezoeken effectief gebruik maken van de walstroommogelijkheden.

Steeds meer havens maken de overschakeling naar walstroom. Eerder deze maand opende Associated British Ports (ABP), de uitbater van de haven van Southampton, de eerste walstroominstallaties aan de Horizon Cruise Terminal en Mayflower Cruise Terminal. Op dit ogenblik maken al de Queen Mary van Cunard en de AIDAcosma van AIDA Cruises gebruik van deze voorzieningen. In de loop van de volgende maanden zullen nog meer cruiseschepen de overschakeling maken.

Aan dergelijke installaties hangt een behoorlijk prijskaartje. Southampton investeerde 11,8 miljoen euro om walstroom mogelijk te maken. Ook in Zeebrugge waren er al demonstraties door bedrijven, maar viel nog geen beslissing. Antwerpen biedt walstroom voor riviercruiseschepen. Bij de nieuwe cruiseterminal aan Het Steen werden voorbereidende werken uitgevoerd, maar de bouw van een installatie staat voorlopig niet op het programma. Volgens de stad weegt deze zware investering vandaag niet op tegen het aantal schepen dat daar gebruik van maakt.

© foto Port of Rotterdam

Klik hier voor meer nieuws